Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (84) overleden

09-12-2018 (22:15) - Mensen

Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is vandaag overleden.  Hij overleed op 84-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw Hedy d’Ancona en kinderen in zijn woonplaats Amsterdam.
 

Aat Veldhoen kwam al jong in aanraking met het kunstenaarschap. Zijn vader was reclameschilder, maar koos kort na de geboorte van Aat voor het vak van kunstschilder. 
 

Veldhoen maakte naam als etser, een techniek die hij zichzelf had aangeleerd. Bekendheid verwierf hij in de jaren zestig toen hij via rotaprenten, een gemechaniseerde vorm van grafiek, zijn kunst voor een groot publiek toegankelijk maakte. Tussen 1964 en 1968 reed hij met een bakfiets vol grafisch werk door Amsterdam. Hij verkocht zijn prenten voor drie gulden per stuk omdat hij vond dat kunst voor iedereen bereikbaar moest zijn. Ook wilde Veldhoen 'de kunstmarkt vernietigen'. Dat plan mislukte en hij had er vooral zichzelf ermee. Door de hoge oplages 'volksgrafiek' bedierf Veldhoen zijn eigen markt. Hij kon zijn prenten uiteindelijk aan de straatstenen niet meer kwijt. Na 1967 stortte hij zich op het schilderen.
 

Polaroidfotografie 

Eind jaren zeventig leerde hij de creatieve mogelijkheden van de polaroidfotografie kennen. Hij zag hierin een snelle en doeltreffende manier om voorstudies voor zijn schilderijen te maken en ging aan de slag met gemanipuleerde polaroids, waarvan hij er zo’n 3500 maakte. Die zijn recent nog door het Rijksmuseum aangekocht. Ter gelegenheid van Veldhoens zeventigste verjaardag in 2004 exposeerde Museum het Rembrandthuis nog een verzameling van zijn werk.
 

Beroerte

Veldhoen kreeg in 2004 een beroerte waardoor hij de controle over zijn rechterhand verloor. In het revalidatiecentrum begon hij met zijn ongeoefende linkerhand te tekenen. De aandrang om te werken was gewoonweg te groot.
 

Film by the Sea

Eerder dit jaar kwam Veldhoen nog in opspraak door zijn werk op een poster voor festival Film by the Sea, dat twintig jaar bestaat. De Vlissingse SGP-fractie was niet te spreken over de poster omdat het beeld kan ontstaan dat Vlissingen ‘het niet zo nauw neemt met het respect richting vrouwen’. De kunstenaar noemde de kritiek op de poster destijds ‘idioot’: ,,Als de mensen van de SGP onder de douche of in bad gaan, vinden ze zichzelf dan ook weerzinwek­kend?”
 

Veldhoens werk stond centraal tijdens een speciale expositie op het filmfestival. De band tussen Film by the Sea en Aat Veldhoen ging lang terug. Hij ontwierp het beeld voor de Grand Acting Award en de Life Time Achievement Award. De prijzen werden de afgelopen jaren uitgereikt aan grote namen als Milos Forman, Ettore Scola, Claudia Cardinale, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Rutger Hauer en Jonathan Demme.
 

Arie Johannes Veldhoen, geboren op 1 november 1934 in Amsterdam, heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Sinds 1997 was hij samen met voormalig minister Hedy d’Ancona.

NOS.nl AD.NL