Directorsnl Awards uitgereikt

20-03-2019 (10:01) - Mensen

 In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zijn op 19 maart de DIRECTORSNL AWARDS uitgereikt in elf categorieën. Meer dan ?2000 regisseurs hebben hun stem uit kunnen brengen, op de meest opmerkelijke regieprestaties van 2018. Het was dit jaar de derde keer dat zowel leden van de Dutch Directors Guild (DDG) als VEVAM aangeslotenen konden stemmen.

 
 
De regieprijzen, die eens per jaar worden vergeven, zijn gegaan naar: 
 
Speelfilm: Michiel van Erp voor NIEMAND IN DE STAD 
Documentaire: Floris-Jan van Luyn voor THE BASTARD
TV dramaserie: Jan Albert de Weerd voor DE LUIZENMOEDER 
TV programma meercamera-regie: Henk van Engen voor DE WERELD DRAAIT DOOR 
TV programma eencamera-regie: Erik van Dijk voor ANDERE TIJDEN SPORT
Radio regie / podcast: Maartje Duin voor PODKAS 'PAWEL DE POOLSE PLUKKER'
Digital storytelling: Anaïs López voor DE MIGRANT 
Commercial: Ismael voor Calvé LIEKE
Korte documentaire: Morgan Knibbe voor THE ATOMIC SOLDIERS
Animatie: Job, Joris & Marieke voor A DOUBLE LIFE
Korte fictie film: Jamille van Wijngaarden voor TIENMINUTENGESPREK
 

Oeuvre Aawrd en Grand Prix

Naast de DirectorsNL Awards werden er ook nog twee andere prijzen uitgereikt. De DirectorsNL Oeuvre Award ging naar Bob Rooyens, "de Fellini onder de televisieregisseurs". In vogelvlucht werd een indruk gegeven van zijn spectaculaire oeuvre. 
De DirectorsNL Grand Prix, bestaande, naast het beeld, uit een geldprijs van 5000 euro ter beschikking gesteld door VEVAM Fonds, is uitgereikt aan Morgan Knibbe. De prijs, toegewezen door het bestuur van de Dutch Directors Guild ging naar Knibbe omdat: "Het bestuur zeer onder de indruk is van The Atomic Soldiers. De film fascineert door de intensiteit van de getuigenissen maar ook door zijn eenvoud in vorm. We kijken de oud-soldaten recht in hun ogen. Ogen die een blik in de hel hebben geworpen. De regisseur heeft ze zeer bekwaam begeleid in de gang naar herinneringen die voor vele van deze mannen verschrikkelijk waren en voor sommigen van grote schoonheid. Het bestuur vindt Morgan een zeer bevlogen maker, die vaak met zeer weinig middelen, zeer mooie en indrukwekkende documentaires maakt. "