Dit weekend begint de Giro d'Italia: wat moet je weten?

Dit weekend begint de Giro d'Italia: wat moet je weten?

01-10-2020 (18:50) - Mensen

Op zaterdag 3 oktober start de wielerwedstrijd Giro d’Italia. Het is een van de drie grote rondes in het jaar, waarvan de eerste editie in 1909 heeft plaatsgevonden. Deze keer start de meerdaagse wielerwedstrijd op Sicilië met een tijdrit. De wielerwedstrijd met een lengte van 15,1 kilometer begint in Monreale en de finish van de eerste etappe is in Palermo. De weg leidt vanaf de start direct omhoog met een korte klim om daarna af te dalen met de laatste zes kilometers op een vlakke ondergrond.
 

Eerste vier etappes op Sicilië

De eerste vier etappes van de ronde van Italië vinden op Sicilië plaats. De tweede etappe start op Sicilië in Alcamo en voert door het binnenland naar Agrigento op een heuvelachtig parcours. De derde etappe start in Enna en voert naar de Etna en hier klimmen de renners de laatste twintig kilometer naar boven. De vierde etappe is de laatste op Sicilië met een vertrek vanuit Catania, beneden aan de Etna. Het is de verwachting dat deze etappe een sprint laat zien op het laatste deel dat vlak is. De finish is in Villafranca Tirrena.
 

Etappes op het vasteland

De renners verplaatsen zich naar het vasteland om de vijfde etappe te starten in Mileto en te finishen in Camigliatello Silano. Er zijn in totaal 21 etappes tijdens de ronde van Italië en met tussendoor twee rustdagen. De eerste rustdag vindt op 12 oktober plaats na de negende etappe van San Salvo naar Roccaraso. De tweede rustdag komt na de bergetappe van Rivolto naar Piancavallo. De etappes op het vasteland wisselen zich af met vlakke ritten, heuvelachtige parcoursen en bergetappes. De veertiende etappe is een tijdrit van Conegliano naar Valdobbiadene. Ook de laatste etappe is een tijdrit met een finish in Milaan en een start in Cernusco di Naviglio.
 

Zware slotweek

De laatste week van de Giro d’Italia is zwaar voor de renners. De etappes zijn niet alleen lang, maar bevinden zich ook op hoogte. Zo voert de zestiende etappe over heuvels van Udine naar San Daniele del Friuli. Een dag later wacht de renners maar liefst drie beklimmingen. Zo beklimmen de renners de Monte Bondone en is de finish op de berg gelegen in Madonna di Campiglio. De achttiende etappe voert ook bergopwaarts met een finish boven Bormio in Laghi di Cancano. De negentiende etappe biedt kansen voor sprinters en de laatste bergrit is weer loodzwaar met een slotklim van 6% en finish in Sestriere.