Factoring populair door stoppen corona steun

Factoring populair door stoppen corona steun

07-01-2022 (11:02) - Mensen

Als je zzp’er bent dan weet je vaak ook wat het is om zelf je facturen te maken….en wat het is om op de betaling te wachten. Ook al heb je netjes een betalingstermijn op je factuur staan; iedere freelancer kent wel klanten die dit termijn overschrijden en pas laat betalen. Dat is natuurlijk niet echt fijn en zeker niet nu de corona steun gestopt is voor veel sectoren. Veel ondernemers moeten al de eindjes aan elkaar knopen. Factoring kan in dit geval uitkomst bieden.

 

Zoals al door de regering werd aangekondigd, is de corona steun voor veel ondernemers gestopt per oktober 2021. Zo kwam er een einde aan diverse steunregelingen, zoals de loonkostensubsidie NOW, de TOZO als inkomensondersteuning voor zzp’ers en de aanvullende TONK-regeling, de subsidie voor vaste lasten TVL en het belastinguitstel. Veel ondernemers waren al in de financiële problemen gekomen door de corona crisis. En dat werd er niet minder op met het stoppen van de financiële ondersteuning. Zoals in diverse artikelen te lezen is, staan veel ondernemers er nu financieel minder goed voor dan in de voorgaande jaren en hebben zij vaker moeite hun maandelijkse kosten te betalen. Een ruime meerderheid blijkt zelfs schulden te hebben opgebouwd. 

 

Niet meer wachten op je geld

En zoals eerder gezegd, niet alle bedrijven zijn haantje de voorste als het aankomt op het betalen van facturen. In 2016 spande het Nederlandse bedrijfsleven de kroon qua snelheid in het voldoen van facturen. Gemiddeld werd toen een factuur na circa 42 dagen betaald. Dat mag wellicht snel klinken; als je je schulden zo snel mogelijk wilt aflossen of je huur moet betalen is dat natuurlijk nog altijd een veel te lange tijd. Indien je als ZZP’er of MKB’er niet kunt of wilt wachten op de uitbetaling van je facturen is factoring een ideale oplossing. Je facturen worden hoe dan ook binnen 24 uur uitbetaald. De factoringmaatschappij schiet als het ware de betaling aan jou voor en krijgt deze later weer terugbetaalt van de klant. Op die manier hoef jij niet op je geld te wachten en ben je niet afhankelijk van een betalingstermijn of de reactiesnelheid van klanten. Wel zo handig, toch?

 

Meer voordelen van factoring

Maar bij factoring is een snelle uitbetaling niet het enige voordeel. Afhankelijk van met welke factoringmaatschappij je in zee gaat, zijn er verscheidene services of werkwijzen waarvoor je kunt kiezen. Zo kunnen je klanten op voorhand gecontroleerd worden op kredietwaardigheid, waardoor het risico op wanbetaling kleiner wordt. Als ondernemer heb je behalve het verzenden van je facturen, ook te maken met de rest van het debiteurenbeheer: denk aan de administratie en het bijhouden van openstaande facturen en het versturen van herinneringen. Dat kan best wel een tijdrovende klus zijn, maar kan ook worden uitbesteed aan een factoringmaatschappij. Bovendien kunnen je facturen ook verzekerd worden tegen faillissementsrisico van je klanten. Als een van je debiteuren failliet gaat, ben je toch voor het factuurbedrag of een groot gedeelte daarvan gedekt. 

 

Factoring is hot

Factoring is steeds meer populair aan het worden en dat is goed verklaarbaar. Want zoals duidelijk wordt, kun je behalve een betere cashflow, ook nog profiteren van tal van andere voordelen als je gebruik maakt van factoring. Aan het gebruik van factoring zitten natuurlijk wel kosten verbonden, maar daar krijg je dus wel wat voor terug. Wil je gebruik willen maken van een factoringmaatschappij die diverse extra services biedt en goede klant reviews heeft, dan is Freelancefactoring.com wellicht de juiste partner voor jou. Je krijgt dan een vaste accountmanager, waardoor je een contactpersoon hebt waar je meewerkt en vragen aan kunt stellen.