Giovanna Fossati treedt toe tot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscars)

05-07-2021 (17:36) - Mensen

Giovanna Fossati, Hoofdconservator van Eye Filmmuseum en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is een van de nieuwe leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ofwel de Oscars. Fossati is gekozen in de categorie ‘members-at-large’ voor haar werk in filmconservering. 
 
De toetreding van Giovanna Fossati bij de Academy is een grote erkenning voor haar werk in de filmarchiefwereld en daarmee voor de inzet van Eye en diens medewerkers in het conserveren, restaureren en promoten van filmerfgoed.
 
Filmwetenschapper en conservator Giovanna Fossati werd in 2009 benoemd tot Hoofdconservator van Eye. Haar boek From Grain to Pixel (2009) geldt wereldwijd als standaardwerk over de impact van digitale technologie op het behouden, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed. De vertaling van de herziene editie (2018) is onlangs in Argentinië en Italië uitgegeven en verschijnt binnenkort ook in Spanje.
 
Fossati is inhoudelijk verantwoordelijk voor het Collectiebeleid en voor de academische activiteiten van Eye. Ze werd in 2013 benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en Digitale Filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De gecombineerde functie van hoogleraar en hoofdconservator is uitzonderlijk binnen de internationale filmarchiefwereld en vormt een ideale schakel tussen de restauratiepraktijken van Eye en het internationale wetenschappelijk onderzoek.