Guus Beumer neemt afscheid met Tijdelijk Huis van Thuis

06-07-2021 (13:47) - Mensen

Guus Beumer heeft afscheid genomen als directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Met zijn achtergrond als tentoonstellingsmaker doet hij dit met de presentatie van Tijdelijk Huis van Thuis, de tentoonstelling 3XP: Een speculatieve ontwerpgeschiedenis. Van product en prototype tot probe en de semipermanente presentatie: Het ontwerp van het sociale. Daarnaast verschijnt in augustus Expansive Bodies: Contesting Design at Het Nieuwe Instituut. Het boek over de ontstaansgeschiedenis van Het Nieuwe Instituut en de collectieve inspanning die er achter schuil gaat.
 
Beumer gaat zich bezig houden met de ontwikkelingen rondom de campus bij Landgoed Heerdenberg in Maastricht. Een plek die verschillende functies zal verenigen en waar alles in het teken komt te staan van een hernieuwde visie op burgerschap, op landschap en onze verhouding tot een radicaal veranderende omgeving. Nieuwe vormen van kennisproductie moeten hier bijeenkomen en leiden tot verschillende allianties, visies, werkwijzen in respons op de huidige maatschappelijke uitdagingen.
 

Het ontwerp van het sociale

Onder de titel Het ontwerp van het sociale en op basis van de Rijkscollectie Nederlandse Architectuur en Stedenbouw komen in deze presentatie veelal onbekende, historische perspectieven op wonen samen. De semipermanente tentoonstelling toont hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest.
 
Fotocredits: Aad Hogendoorn