Hedy d’Ancona reikt BNA Kubus uit aan Francine Houben

12-10-2018 (09:24) - Mensen

Hedy d’Ancona zal op 1 november de BNA Kubus uitreiken aan Francine Houben. 'Als iemand het verdient deze oeuvreprijs te krijgen, is het Francine Houben', stelt Hedy d’Ancona.


‘Over welke bijzondere kwaliteiten moet je beschikken om als een van de weinige vrouwelijke architecten tot de top van hedendaagse architectuur te worden erkend? Ik denk aan alles wat ze delen; zij en haar mannelijke collega’s. Met daarbij: dat uitzonderlijke vermogen van Francine om door de ogen te kijken van de toekomstige gebruikers van door haar gerealiseerde leef- woon- en gebruiksruimten.’


Francine Houben studeerde bouwkunde aan de TU Delft. In 1981 won ze - met Henk Döll en Roelf Steenhuis - de prijsvraag jongerenhuisvesting Kruisplein in Rotterdam, niet lang daarna was ze een van de oprichters van Mecanoo. Sindsdien geeft ze lezingen over de hele wereld en heeft zitting in jury’s van prestigieuze competities. Ze had onder meer zitting in de Klankbordgroep Ruimtelijke Kwaliteit Rotterdam, was bestuurslid van het International Film Festival Rotterdam en maakte deel uit van de Raad van Toezicht van het Kröller-Müller Museum. Vier jaar lang was ze stadsbouwmeester van Almere en ze was curator/directeur van de 1e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Ze ontving honorary fellowships van de Royal Institute of British Architects (RIBA), American Institute of Architects (AIA), Royal Architecture Institute of Canada (RAIC), de International Honorary Fellow Award from the Architecture Institute of Taiwan, en eredoctoraten van de Universiteit Utrecht en de Université de Mons. Ze werd uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar in 2008 en Britse Woman Architect of the Year in 2014. Een jaar later kreeg ze de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uitgereikt. Tevens is ze lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Kunsten (KNAW). Ook schreef ze onder meer de boeken 'Compositie, contrast, complexiteit', ’Dutch Mountains’ en ‘People, Place, Purpose’.