Hoe ziet de werkplek van de 70-plussers er straks uit?

12-02-2019 (17:20) - Mensen

In de co-working space TSH Collab aan de Wibautstraat in Amsterdam zijn momenteel enkele werkplekken gecreëerd die er totaal anders uitzien dan we gewend zijn. Ze zijn er voor de 70-plusser. Doel is om mensen aan het denken te zetten over de toekomst van werk en werkplek waarvan we weten dat daar een nieuwe generatie toe zal treden: de 70-plusser. 


De koffiebar is tevens supplementen-apotheek, bewegingsvrijheid dankzij hellingbanen, ruimte voor een dutje en ondersteunende stoelen; een ‘healing environment’ vol hulpmiddelen... Wordt de werkplek een ondersteunende omgeving die je zo lang mogelijk gezond en fit houdt? Een kruising tussen kantoor, kuuroord en zorginstelling? Angstaanjagend, of misschien wel een mooi alternatief voor een eenzaam of verzorgingshuis? 


Anna Dekker van studio LONK: “Het is een ruimtelijke verkenning van ons toekomstige werklandschap. We gaan veel later of zelfs helemaal niet met pensioen. Het is tijd dat met elkaar praten over dit thema. Bijvoorbeeld over hoe ver we zullen we gaan om onze mentale en fysieke gezondheid hierin te faciliteren.” Studio LONK en Ditt. Officemakers, in samenwerking met BrightPensioen en TSH Collab werken samen in dit project. 


Sjaak Zonneveld van BrightPensioen: “Pensioen wordt gezien als iets waar je eindelijk, als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, van mag gaan genieten. Alsof dat de tijd daarvoor niet zou kunnen. Laten we stoppen met de gedachte dat werken na je 67ste iets is voor ‘loosers’. Dat het een straf is. Want lekker doorwerken als je 67 bent, is voor veel mensen juist fijn. Die zijn gelukkiger omdat ze blijven doen waar ze energie van krijgen. En op je 70ste werken is wellicht makkelijker als je een keer tussendoor een keer een paar maanden vrij hebt genomen en bent gaat reizen. Bij BrightPensioen investeren we veel in de bewustwording over pensioen. Vooral bij zzp’ers. Pensioen moet volgens ons een bewuste en vrije keuze zijn die mogelijk maakt dat je kunt blijven werken zolang je wilt of kunt. Maar ook om de middelen te hebben om een er even tussenuit te kunnen. Even een tussenpensioen van een paar maanden als je 39 bent is ook fijn. Senior Spaces steunen wij omdat het de discussie over werken op hogere leedtijd aanzwengelt en ook aanzet tot het anders kijken naar ons pensioen en ons verouderde pensioenstelsel.”


fotograaf: Michiel Landeweerd