Jeanne Companjen gestorven

Jeanne Companjen gestorven

04-07-2021 (14:59) - Mensen

Op dinsdag 29 juni is zangeres Jeanne Companjen gestorven. Zij richtte in 1998 Opera Trionfo op en was tot 2013 actief als artistiek leider van het operagezelschap, dat in Heemstede was gevestigd. Slechts weinigen wisten dat Jeanne Companjen toen zij al 80 was nog over het gezelschap de scepter zwaaide. Haar leeftijd hield zij strikt geheim.

In 1998 ging zij met pensioen. Zij was hoofdvakdocent zang aan het Conservatorium van Zwolle. Toen zij na het afscheidsfeestje de snelweg op reed, nam zij het besluit Opera Trionfo op te richten. Jonge zangers en regisseurs kregen in haar ogen te weinig kansen om zich te presenteren aan het publiek. Het opera-aanbod was te weinig avontuurlijk. Het werd haar missie om in ons land niet eerder uitgevoerde opera’s op de planken te brengen met jonge zangers en theatermakers. Zij had een fijne neus voor jong toptalent en mooie witte raven uit het operarepertoire. Zij liet Francis van Broekhuizen en regisseur Floris Visser hun eerste grote successen boeken. Zij haalde La pietra del paragone van Rossini uit de vergetelheid. Owen Wingrave van Benjamin Britten bracht zij voor het eerst naar de Nederlandse theaters. De eerste Russischtalige opera Skupoy, van de Petersburgse hofcomponist Vasily Pasjkevitsj, kreeg in 2011 na 230 jaar zijn Nederlandse première in de Amsterdamse Hermitage. Een hoogtepunt in het Grachtenfestival.

Zij liet ook nieuwe opera’s componeren. Bart Visman schreef de jeugdopera De Roep van de Kinkhoorn, waar kinderboekenschrijver Paul Biegel het libretto voor schreef. Bekende namen als regisseur Jan Bouws en dirigent Ed Spanjaard werkten graag met haar samen.
 
Bekend, zelfs berucht, was zij om haar gedrevenheid. Zij kon theaterprogrammeurs tot wanhoop drijven. Zij bleef net zo lang bellen totdat het theater toezegde de nieuwe productie van Opera Trionfo op de planken te brengen.
 
Jeanne Companjen kon terugkijken op een glanzende carrière als zangeres. In de jaren vijftig begon zij haar zangopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Annie Hermes en Felix de Nobel. Ze zette haar studies voort bij Paula Lindberg. Tot in de jaren 70 gaf zij recitals op internationale podia met haar vaste begeleider, pianist Rudolf Jansen. Haar repertoire omvatte liederen en oratoria.
 
Jeanne Companjen woonde vele jaren met haar echtgenoot Jaap van Praag en hun kinderen, Max Joan en Thomas, op het Afrikaanse continent en in Brussel en Parijs. In 1981 vestigde ze zich weer in Nederland waar ze werkzaam was als hoofddocent aan het Conservatorium in Zwolle.
 
De uitvaart vindt plaats op dinsdag 6 juli in Overveen.