Katja Mater beloond met NN Group Art Award

07-02-2019 (12:01) - Mensen

De NN Group Art Award gaat dit jaar naar Katja Mater. Dat maakte Lard Friese, CEO van NN Group, bekend tijdens de officiële opening van Art Rotterdam. Haar werk is volgens de jury intelligent en zou bovendien onvoorspelbare resultaten opleveren. 


Mater (1979) onderzoekt de parameters van fotografie en film. Daarbij staan tijd, ruimte en perceptie centraal. Vaak is wat het publiek ziet, niet hetzelfde als wat er voor hun ogen afspeelt. Het werk laat daarom volgens de jury een volwassen kunstenaar zien die het spelen niet verleerd is.


genomineerden

De jury bestond dit jaar uit Eelco van der Lingen (conservator Fries Museum en aankomend directeur Mondriaan Fonds), Liesbeth Willems (curator KRC kunstcollectie), Lieneke Hulshof (hoofdredacteur mister Motley magazine), Marcel van Eeden (beeldend kunstenaar) en Els Drummen (conservator NN Group kunstcollectie).


Zij bekeken 32 inzendingen, waaronder van jong talent en kunstenaars die al verder zijn in hun carrière. Vervolgens selecteerden ze vier kunstenaars die daarmee kans maakten op de prijs. Andere genomineerden waren Matea Bakula, Harm van den Dorpel en Femmy Otten. Uiteindelijk koos de jury voor Mater, die naast een award ook een stimuleringsbedrag van 10.000 euro in ontvangst mocht nemen.