Peter Koelewijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

06-01-2020 (18:45) - Mensen

Peter Koelewijn is maandag 6 januari benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het is aanstaande woensdag 8 januari precies 60 jaar geleden dat radiomaker Co de Kloet voor het eerst de single Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn en zijn Rockets de ether inslingerde. De respons van de luisteraars was in 1960 overweldigend. Nu geldt Kom Van Dat Dak Af als het startschot van de Nederlandstalige rockmuziek – en misschien zelfs wel als het startschot van de woelige jaren 60.
 
Het lintje werd hem tijdens een feestelijke bijeenkomst opgespeld door Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Broertjes memoreerde dat Peter, die nog wekelijks op het podium staat, al meer dan zes decennia muziek maakt. Hij prees Koelewijns verdiensten als zanger, liedjesschrijver, talentscout en platenproducer.
 
Koelewijn ontdekte talenten als Q65, Bonnie St. Claire en Babe, schreef ook liedjes en produceerde platen van uiteenlopende artiesten als Ria Valk, Bots, Nico Haak, Louis Neefs en Helmut Lotti, en hij wist zelfs Johan Cruijff een hit te bezorgen.