Uitdaging nodig? Zo daag je jezelf professioneel uit!

26-02-2021 (09:00) - Mensen

Ervaar je een zekere sleur in je dagelijkse leven? Doe je niet het werk waarvan je droomt of heb je eigenlijk geen idee wat je het liefst zou willen doen? Kortom, heb je een nieuwe uitdaging nodig om weer wat spirit te krijgen? Ga dan een nieuwe professionele uitdaging aan. Zeker als je huidige baan inmiddels is gaan voelen als een verplicht nummer, zonder dat je er nog het plezier uithaalt dat je er ooit aan beleefde, is het tijd om je te oriënteren op nieuwe mogelijkheden. Je kunt dat proces heel eenvoudige starten door gewoon eens een overzicht van beroepen te raadplegen en voor jezelf te inventariseren welke mogelijkheden jou het meest interessant lijken.
 

Scholing

Natuurlijk zul je niet zomaar voor elke baan in aanmerking kunnen komen. Er zijn banen waarvoor geen specifieke opleiding of vaardigheden vereist zijn. Soms is een 'training on the job' voldoende om al snel volwaardig te kunnen meedraaien. Voor heel veel banen ligt dat echter anders. Zie je bijvoorbeeld ergens een advertentie staan waarin men vraagt om een assistent accountant, dan zul je wel de juiste papieren moeten hebben om kans te maken op een sollicitatiegesprek. Heb je geen specifieke scholing gehad in de sector waarbinnen je graag zou willen werken? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige baan nog even te behouden en in de avonduren een studie te gaan volgen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die vanuit een baan in de zorgsector of het onderwijs zijn doorgestroomd naar een juridische functie, nadat ze eerst een avondstudie rechten hebben gevolgd.
 

Werken en studeren

Het omgekeerde gebeurt soms ook wel. In de installatietechniek is momenteel een schrijnend tekort aan medewerkers. De verwachting is dat dit tekort de komende jaren nog verder zal oplopen, omdat veel oudgedienden met pensioen zullen gaan en er onvoldoende aanwas komt vauit de opleidingen. Bedrijven in deze branche kiezen er daarom vaak voor om ongeschoold personeel aan te nemen, waarbij vooral de wil om te willen werken en leren bepalend is. Een positieve werkhouding en de juiste motivatie tellen in dat geval zwaarder mee dan de benodigde werkervaring. Deze mensen lopen vanaf de eerste dag mee met een ervaren monteur en doen zo direct praktijkervaring op. Intussen volgen ze in de avonduren een opleiding om uiteindelijk geheel zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Kortom, er zijn mogelijkheden voor iedereen die wil!