Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948) springlevend

06-12-2017 (09:05) - Mensen

Voor Human Rights Tattoo is de verklaring van de mensenrechten meer levend dan ooit te voren. In de afgelopen 5 jaar tatoeëerden het kunstproject de eerste 3632 karakters (artikel 1 – 21) van de UVRM op 3632 mensen uit 67 verschillende landen. Samen brengen deze mensen de UVRM tot leven, op hun huid en als deel van hun dagelijks bestaan. 


De eerste letter (de ‘A’ van ‘All human beings are born free and equal) werd in 2012 getatoeëerd op Festival Mundial. Sindsdien vliegt het Tilburgse kunstproject Human Rights Tattoo de wereld over om de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens letter voor letter op 6773 mensen wereldwijd te tatoeëren. Afgelopen jaar ging Human Rights Tattoo naar onder meer Rusland, Myanmar, Hong Kong en Indonesië. In december bezoekt het kunstproject Queer Kampala International Film Festival (QueerKIFF) in Oeganda en het Festival van de Gelijkheid in Gent in België.


Over Human Rights Tattoo

Kunstenaar Sander van Bussel (Tilburg Cowboys) bedacht Human Rights Tattoo in 2012 na de moord op bevriende mensenrechtenactivist Steven ‘Nyash’ Nyagah uit Kenia. Human Rights Tattoo tatoeëert de Universal Declaration of Human Rights letter-voor-letter op 6773 mensen wereldwijd. Ieder individu krijgt één letter. De tattoo herinnert je dagelijks aan de mensenrechten en met de tattoo als ‘conversation starter’ draag je het belang van de mensenrechten uit. Welke letter je krijgt kun je niet kiezen, dat zal de eerstvolgende in de declaratie zijn, welk lettertype en waar op je lichaam is een vrije keus. Zo wordt één tekst gedragen door 6773 individuen die de mensenrechten diep in hun hart en dicht onder hun huid koesteren. De complete tekst, leesbaar in tatoeages, wordt als community bijeengebracht op www.humanrightstattoo.org.