Vrouwen in Nederlandse kunst en cultuur nog fors ondervertegenwoordigd

04-02-2019 (08:56) - Mensen

Niet meer dan 13% van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea is door vrouwen gemaakt, blijkt uit  door Mama Cash verzamelde onderzoeksresultaten. Ook in andere disciplines blijkt de positie van vrouwen in de Nederlandse kunst en cultuur nog niet echt florissant.
 
Mama Cash deed een meta-analyse van bestaand onderzoek naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten. Om vergelijkbare cijfers te krijgen vulde Mama Cash deze data op punten aan met eigen tellingen. In veel disciplines is de afgelopen jaren de genderverhouding gemeten. Ondervertegenwoordiging op basis van andere kenmerken zoals kleur is tot nu toe veel minder in kaart gebracht. Nancy Jouwe, cultuurhistoricus en bestuurslid van Mama Cash, zei in de Volkskrant over het belang van het turven: ‘ Dan weet je waar je het over hebt. Er wordt te makkelijk gezegd: wij kijken naar kwaliteit. Maar dan krijg je echt niet zulke scheve verhoudingen. ’
 

voorzichtig optimisme

Met name bij Nederlands grootste popfestivals is het droevig gesteld: maar 3% van de headliners is vrouw. In de Nederlandse literaire canon is maar 16% van de werken van de hand van een vrouw en 17% van de choreografen bij dansgezelschappen is vrouw. Daar tegenover staat dat de laatste cijfers van galeries en uitgeverijen wel reden tot voorzichtig optimisme.
 

Mama Cash Feminist Festival

Om aandracht te vragen voor de problematiek organiseert Mama Cash op 8 maart voor het vierde jaar op rij het Mama Cash Feminist Festival. Op Internationale Vrouwendag wordt de spotlight gezet op het werk van kunstenaars en activisten zoals Raquel van Haver (winnares van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst), Panmela Castro (Braziliaanse activist en graffiti artiest), Clarice Gargard (VN Vrouwenvertegenwoordiger) en vele anderen.
 
Het Mama Cash Feminist Festival vindt plaats op 8 maart programmering in het Stedelijk Museum Amsterdam, WORM (Rotterdam), het Harmoniegebouw (Groningen) en Centraal Museum Utrecht.