Wie is de vreemdeling, jij of ik?

Wie is de vreemdeling, jij of ik?

17-06-2020 (11:32) - Mensen

Waar hoor je bij, en wie hoort er bij jou? Wat bepaalt je identiteit in een samenleving? De Ander is het thema in het laatste werk van zowel Abdelkader Benali als Sinan Çankaya. Op maandag 22 juni om 20:00 uur gaat De Balie-programmamaker Sophie Rutenfrans met Benali en Çankaya op zoek naar de betekenis van de ander, en de invloed die de ander heeft op onze eigen identiteit.
 
In De vreemdeling. Racisme uitgelegd aan onszelf laat Abdelkader Benali zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Met de Franse denker Emmanuel Levinas in het achterhoofd vraagt hij of we gevoelig kunnen blijven voor het vreemde dat steeds weer andere vormen aanneemt, maar er toch altijd al is. Op een meeslepende wijze vertelt Benali over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie.
 
In Mijn ontelbare identiteiten beschrijft Sinan Çankaya hoe moeilijk hij het vindt om een eigen verhaal te vertellen tegen de achtergrond van de debatten over integratie, cultuur en racisme. Mijn ontelbare identiteiten is een bespiegeling op de veranderde omgang met de De Ander in Nederland.
 

Over Nieuw Licht

Nieuw Licht is een filosofische serie waarin hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht werpen op onze tijd. Samen met filosofen Frank Meester en Coen Simon legt De Balie de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van oude denkers als De Beauvoir, Huizinga, Bourdieu, Camus, Freud, Rousseau, Smith en Aristoteles. De auteurs die meewerken zijn Pieter van den Blink, Marja Pruis, Ewald Engelen, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeiffer, Bas Heijne, Myrthe Hilkens, Eva Rovers, Rosanne Hertzberger, Abdelkader Benali en Sinan Çankaya.
 
Tickets bestel je hier.
 
Programmamaker: Sophie Rutenfrans, Coen Simon en Frank Meester
Moderator: Sophie Rutenfrans