BLCKBRD Speaks 22: Reggaeton en het Despacito-effect

30-10-2019 (15:02) - Muziek

Toen ‘Despacito’ in januari 2017 werd uitgebracht, had niemand het succes en de invloed kunnen zien aankomen. Het nummer werd een recordbrekende mega-hit, te horen in reclames, videogames en zelfs op de Olympische Winterspelen. Dankzij het ‘Despacito’-effect is reggaeton sinds 2017 niet meer weg te denken uit de internationale hitlijsten. Dit succes zal voor sommigen heel plotseling zijn gekomen, maar de muziekstijl was al jarenlang in opkomst.
 
Reggaeton is een mix van reggae, dancehall, hip-hop en Latijns-Amerikaanse muziekstijlen als salsa en bomba. Reggaeton wordt voornamelijk geassocieerd met Puerto Rico; hier komen ook de bekendste reggaeton-artiesten vandaan. De Jamaicaanse gemeenschap in Panama speelde echter een belangrijke rol in het samenbrengen van reggae en Latijns-Amerikaanse muziek. Zo ontstond reggae en Español, een invloedrijke voorloper van reggaeton. Reggaeton zelf ontstond toen Puerto Ricaanse rappers in het Spaans gingen rappen op het ‘dembow riddim’. Deze combinatie van Spaanstalige rap en het dembow riddim vormt nog steeds de basis van reggaeton-nummers.
 

Gasolina

De naam ‘reggaeton’ werd gepopulariseerd door DJ Nelson in 1995, al had rapper Daddy Yankee de naam een jaar eerder al gebruikt. Daddy Yankee staat tegenwoordig bekend als de ‘King of Reggaeton’, en hij heeft een groot aandeel gehad in de populariteit van de stijl. Alhoewel reggaeton al geliefd was in de Puerto Ricaanse gemeenschap in Amerika, was het dankzij Daddy Yankee’s nummer ‘Gasolina’ dat de stijl wereldwijd bekend werd. Toch duurde het bijna 15 jaar voordat het succes van ‘Gasolina’ werd overtroffen. Artiesten als Daddy Yankee, NORE en Wisin Y Yandel zorgden er echter wel voor reggaeton niet meer weg was te denken uit de Puerto Ricaanse cultuur.
 

Spotify, Despacito en Mi Gente

De opkomst van streaming maakte de populariteit van reggaeton zichtbaar en maakte het makkelijker om met nieuwe reggaeton-nummers in aanraking te komen. De stijl heeft al jaren een belangrijk aandeel in de groei van Spotify, mede dankzij de razend populaire afspeellijst ‘Baila Reggaeton’, die momenteel bijna 10 miljoen volgers heeft. 2017 werd het jaar dat reggaeton wereldwijd doorbrak. Dit kwam door het succes van ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee, en ‘Mi Gente’ van J Balvin en Willy Williams. Beide nummers werden hierbij geholpen door remixes met respectievelijk Justin Bieber en Beyoncé. Het succes was enorm: ‘Despacito’ bleef 16 weken lang op nummer 1 staan in de Amerikaanse hitlijsten en zorgde voor een toename van toerisme naar Puerto Rico. De muziekvideo is nog steeds veruit de meest bekeken video op YouTube. Dat het succes zich twee jaar later blijft voortzetten, laat zien dat reggaeton zich definitief gevestigd heeft in de popmuziek.
 

 
Thomas van 't Groenewout | BLCKBRD
 
 
Beluister de Top 10 van deze maand via Spotify of ga naar YouTube