BLCKBRD Speaks (Deel 19): Trap verovert de popwereld

21-07-2019 (10:00) - Muziek

Trap heeft de popwereld veroverd. De minimalistische beats zijn sinds de opkomst van mumble rap en soundcloud rap ook gebruikt door popartiesten als Selena Gomez, K-Popgroep BTS en Ariana Grande, wiens albums Sweetener en thank u, next voornamelijk trapnummers bevatten. Momenteel domineert country-trapnummer ‘Old Town Road’ van Lil Nas X de internationale hitlijsten en breekt het nummer in Amerika record na record, terwijl merken als Amazon, Mountain Dew en Doritos in hun reclames op de trappopulariteit inspelen. Toch weten maar weinig mensen hoe trap is ontstaan in een stad die lange tijd door de muziekwereld werd genegeerd. 
 
Trapmuziek is herkenbaar aan de kale beats, die vaak worden gecreëerd via een Roland TR-808 Drum Machine. In de ritmes ligt de nadruk sterk op de hi-hats, die op een onnatuurlijk snelle manier geprogrammeerd worden, en op de bass drum, die juist zeer wordt uitgestrekt waardoor hele lompe dreunen ontstaan. De naam ‘trap’ komt voort uit de term ‘traphouse’, een benaming voor de huizen in de ghetto waar drugs worden verkocht. Drugs en het zware straatleven zijn een ook een belangrijk thema in trap.  
 

The South got something to say

In april 2018 maakten rappers T.I. en Gucci Mane online ruzie over wie van de twee de uitvinder van trapmuziek zou zijn. De ontstaansgeschiedenis is echter complexer dan één uitvinder. Trapmuziek komt uit Atlanta. Als term werd ‘trap’ met name gepopulariseerd door de Dungeon Family, een collectief samengebracht door productieteam Organized Noize, bestaande uit onder andere Outkast en Cee-Lo Green. Ook artiesten als Future, Run the Jewels en Janelle Monáe zijn aan de Dungeon Family verbonden. Het collectief zette in de jaren ’90 Atlanta op de kaart als hip-hopstad. In Atlanta ontstonden ook de muzikale kenmerken van trap: producer DJ Toomp ontdekte in de jaren ’80 hoe hij het kenmerkende basgeluid kon creëren, en producer Shawty Redd combineerde dit basgeluid met de hi-hats. Dankzij de aandacht die de Dungeon Family voor Atlanta had opgeëist en het productiewerk van DJ Toomp en Shawty Redd kon T.I. in 2003 de mainstream bereiken met het album Trap Muzik. 
 

Vanuit Atlanta naar de mainstream

Trap werd na deze opkomst een populair sub-genre van hip-hop, maar bleef voornamelijk het geluid van ‘the South’. Het was dankzij producer Lex Luger dat trap rond 2010 een nieuwe rage werd. Hij produceerde trapnummers voor rappers als Kanye West, Jay-Z en Snoop Dogg. Ook gingen artiesten als Miley Cyrus, Rihanna en Katy Perry met trap experimenteren. Het was echter pas na het succes van mumble rappers als Migos, Future en Lil Uzi Vert dat trap de dominantie wist te bereiken die het momenteel heeft. In juni 2018 werd op mediawebsite Uproxx al gevraagd of trap aan het stagneren is, maar voorlopig lijkt de muziekstijl niet te stoppen. Zoals muziektijdschrift Rolling Stone stelde: “Trap is the new pop.”