Componisten van Nieuw Geneco willen muziek in Nederland diverser en inclusiever maken

15-03-2021 (11:19) - Muziek

Zeven componisten van Nieuw Geneco, de beroepsverenging van Nederlandse componisten, zijn een werkgroep gestart om de nieuwe muziek in ons land diverser en inclusiever te gaan maken. Hun eerste project is het in kaart brengen van de muzikale inspiratiebronnen van de in Nederland werkzame componisten.
 
De resultaten van het onderzoek, waar al honderd componisten aan hebben meegewerkt, gaan zij presenteren in ‘De Boom van Muzikale invloeden’: een grafisch kunstwerk van Mees Joachim en een website, waarop ruimte komt voor een levendig debat.
 
Het project is uniek. In geen enkel land is aan zo’n grote groep componisten gevraagd naar hun belangrijkste muzikale invloeden. Naar verwachting zal het onderzoeksresultaat verhelderend, maar ook confronterend zijn. Componisten staan steeds meer open voor invloeden van buiten hun eigen métier. De eerste resultaten wijzen al op een brede waaier aan invloeden. Maar ook zal zichtbaar worden welke muziekgenres en -tradities bij de Nederlandse componisten buiten beeld zijn gebleven. De componisten van de werkgroep willen die blinde vlekken gaan verkennen om hun horizon te verbreden
 
De componistenwerkgroep bestaat uit Brechtje van Dijk, David Dramm, Lucas Wiegerink, Anne La Berge, Max Knigge, Christina Viola Oorebeek en Saskia Venegas. Zij zijn via crowdfundingsplatform Voordekunst een actie gestart om donateurs uit te nodigen de boom te helpen planten.