Concertgebouw Prijs voor Amerikaanse jazztrompettist Wynton Marsalis

19-08-2021 (11:44) - Muziek

De trompettist Wynton Marsalis ontvangt als eerste jazzmusicus de prestigieuze Concertgebouw Prijs. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw.
 
De Amerikaanse musicus is met zijn vele concerten in Het Concertgebouw, zijn composities en zijn inzet op het gebied van educatie van grote waarde voor Het Concertgebouw. De Concertgebouw Prijs zal worden uitgereikt tijdens een galaconcert op 30 september.
 
Wynton Marsalis is een internationaal gelauwerde musicus, componist, bandleider, leermeester en promotor van de Amerikaanse muziekcultuur. Hij verkocht meer dan 7 miljoen platen en won als enige ooit Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz.
 
Sinds zijn jeugd speelt hij samen met de grootste jazzmusici, onder wie Dizzy Gillespie, John Lewis, Sonny Rollins en Herbie Hancock, maar ook met klassieke orkesten als de Los Angeles Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra. Van zijn klassieke composities klonk in 2016 zijn Vioolconcert voor Nicola Benedetti in de NTR ZaterdagMatinee.