Cult LDN en MassiveMusic ontwikkelen app tegen angststoornis

09-10-2018 (09:23) - Muziek

Creatief bureau Cult LDN en internationaal creatief muziekbureau MassiveMusic ontwikkelden samen Mindscape; de eerste stemgeactiveerde app tegen angststoornis.


Depressie is Engelands meest voorkomende psychische aandoening, reden voor Cult LDN om een app in het leven te roepen.  Vanwege hun expertise op het gebied van de invloed van muziek op de psychische gezondheid, werd MassiveMusic al snel bij het project betrokken. In veel gevallen versterkt het gebruik van een smartphone symptomen als angst en eenzaamheid. De app gebruikt de technologie van de smartphone juist om de gebruikers te leren omgaan met hun psychische aandoeningen. 


stemming

In de app, verkrijgbaar via Amazon Alexa en Google Home, neemt een stemassistent de gebruiker mee in een serie kalmerende vragen. Zo ontstaat een gesprek dat inspeelt op hun stemming. Deze vragen werden zorgvuldig samengesteld door Mind, de toonaangevende organisatie op het gebied van psychische gezondheid. Zodra de app de stemming van de gebruiker heeft vastgesteld, wordt vervolgens de best passende compositie van MassiveMusic geselecteerd.


social media

Cat Turner, Chief Creative Officer & Co-Founder van Cult LDN: “Als creatief bureau zijn we ons bewust van de kritiek op technologie en de statistieken die aantonen hoe het, samen met social media, effect heeft op de psychische gezondheid. De wetenschap daarachter, de learnings en de groeiende technologie komen samen in MINDSCAPE. Deze app is het resultaat van een ultiem creatief proces waaraan we het afgelopen half jaar intensief hebben gewerkt."


Aifric Lennon, Project Manager en Music x Mind Researcher van MassiveMusic London: “Cult benaderde ons naar aanleiding van ons ‘Music x Mind’ initiatief. We waren erg blij met deze samenwerking, want zo konden we het positieve effect van muziek op de gezondheid verder onderzoeken. Tijdens het componeren gebruikten we wetenschappelijk bewezen methodieken en wisten we zeker dat onze maatwerk muziek bij iedere interactie resulteert in het best mogelijke effect. De volgende stap was het ontwikkelen van directieve composities, die volledig aansluiten bij de vier psychische aandoeningen die we wilden aanpakken.” 


muziek

De muziekcomposities in Mindscape zijn ontwikkeld door MassiveMusic. Hierin werd gebruik gemaakt van sonische elementen, die wetenschappelijk bewezen helpen tegen angststoornis, slaapgebrek en depressieve buien. In de slaaptrack gebruikte de muziekmaatschappij bijvoorbeeld ritmische muziek om de gebruiker in 20 minuten langzaam in slaap te brengen. In de opbeurende track, voor gebruikers met een depressieve bui, worden natuurlijke en organische geluiden gecombineerd met een muziekstuk dat langzaam opbouwt in tempo. 


impact

Roscoe Williamson, Head of Sonic Branding, MassiveMusic London: “Onze uitdaging was om tijdens het componeren van de muziek rekening te houden met de impact van de betreffende compositie op de mood van de gebruiker, Door gebruik te maken van de diverse compositionele mogelijkheden, op basis van ons onderzoek, konden we een kleine familie van muziektherapies maken, met continuïteit en zingeving als oogpunt. Het creëren van muziek met dit doel was onze creatieve drijfveer."


Mindscape is beschikbaar vanaf 8 oktober, vlak voor World Mental Health Day (10 oktober) via Google Home en Amazon Alexa – ‘using voice command “open Mindscape”.