Fatoumata Diawara wint Edison World/Jazz

31-05-2019 (12:54) - Muziek

De Malinese zangeres en muzikante Fatoumata Diawara is een van de winnaars van een Edison Jazz/World, voor haar laatste album ‘Fenfo’. De jury van de oudste Nederlandse muziekprijzen roemt haar album ‘Fenfo’ om zijn eigenzinnigheid, toegankelijheid en tijdloze expressieve kwaliteit. ‘Fenfo’ werd eerder dit jaar genomineerd voor een Grammy in de categorie Best World Music Album. Op 7 juli neemt ze haar prijs in ontvangst en van 7 tot en met 10 november zal ze bovendien één van de curatoren zijn bij Le Guess Who? 2019 in Utrecht.

Fatoumata Diawara wordt alom geprezen als een van de meest baanbrekende en openhartige stemmen van Afrika. Ze groeide op in de regio Wassoulou en ervoer verstikkende tradities en de onderdrukking van vrouwen. Diawara behandelt in haar muziek felle politieke onderwerpen en vecht voor de rechten van vrouwen en kinderen in haar thuisland. Haar kijk op pan-Afrikaanse folk is sierlijk, betoverend en levendig. Tegelijkertijd klinken haar roots onmiskenbaar door in haar muziek, waarin ze de omvangrijke tradities uit de afropop, jazz, R&B en blues nooit uit het oog verliest. In haar muzikale carrière kruiste Diawara reeds paden met Herbie Hancock, Oumou Sangaré, Nicolas Jaar, Paul McCartney en Damon Albarn.

Diawara's gecureerde programma op Le Guess Who? zal zich op artiesten richten die zich verhouden tot het afrocubisme en afrofuturisme.


Jurymotivatie

De jury van de Edisons Jazz/World prijst Diawara nadrukkelijk om haar directe benadering van actuele maatschappelijke onderwerpen: “Diawara schuwt de directheid niet als ze actuele onderwerpen bezingt: of die nu betrekking hebben op haar persoonlijke leven, de hoop op een betere toekomst of over meer maatschappelijke thema’s gaan als migratie en sociaal onrecht. Ze blijft trouw aan haar eigen taal maar is daarbinnen dermate kleurrijk dat de intentie van haar verhaal overeind blijft. Haar gevoel spreekt en is daardoor overtuigend.