Mumble rap: van onduidelijk subgenre tot generatiekloof

11-01-2018 (11:00) - Muziek

In mei 2017 koppelde Adidas stervoetballer Paul Pogba aan jonge rapper Desiigner voor de bekendmaking van het nieuwe uittenue van Manchester United. Het samenbrengen van de Franse voetballer en Desiigner was niet alleen een simpele manier om een Amerikaans publiek te bereiken. Desiigner is namelijk een mumble rapper, onderdeel van een nieuwe generatie hiphopartiesten wier stijl perfect aansluit op Adidasslogans als #heretocreate en #neverfollow. 

In Amerika behoren mumble rappers als Desiigner, Future en Lil Yachty tot de meest polariserende artiesten van dit moment; geliefd bij de jonge generatie, voornamelijk verafschuwd door de oudere generatie. De naam ‘mumble rap’ werd gepopulariseerd door rapper Wiz Khalifa. De naam doelt op hoe ze hun teksten brengen, namelijk op een binnensmondse, mompelende wijze. Het heeft geleid tot dé generatiekloof van dit moment binnen de hip-hopwereld, waarbij voornamelijk oudgedienden, zoals Eminem en producer Pete Rock, zich hebben uitgesproken tegen de stijl. Verdere kritiek was er op Lil Yachtys statement dat hij nog geen vijf nummers van Tupac of Notorious B.I.G. zou kunnen noemen. Hij snapte ook niet waarom dat zou moeten: niet deze rapgrootheden, maar rappers zoals Kanye West en Lil Wayne zijn hun belangrijkste inspiratie. 
 

overmatig drugsgebruik

Beide rappers hadden een grote invloed op mumble rap: Kanye West door zijn gebruik van auto-tune, Lil Wayne door zijn rapstijl. Toch wordt het nummer ‘Tony Montana’ van Future als beginpunt beschouwd. In dit nummer articuleert hij zijn tekst nauwelijks en zijn stem is sterk bewerkt met auto-tune. Hij rapt over een trap beat, een hip-hopstijl die sinds 2011 steeds populairder is geworden. Tussen zijn teksten door zijn veel korte ad-libs te horen: kreten als ‘sskkrrr’, ‘wah’ en ‘yah’. Volgens Future kwam zijn gemompel doordat hij zijn mond vanwege overmatig drugsgebruik nauwelijks open kon krijgen. Drugsgebruik zou ook voor andere mumble rappers een grote rol spelen in hun soms onbegrijpelijke teksten. 
 

4 elementen

Het zijn de vier elementen van mompelen, auto-tune, trap en ad-libs die het sterkst met mumble rap worden geassocieerd. Hier wordt echter het probleem van de term ‘mumble rap’ duidelijk: deze elementen zijn niet toepasbaar op alle artiesten die als mumble rappers worden gezien. Lil Yachty mompelt bijvoorbeeld niet en heeft weinig ad-libs in zijn teksten, terwijl Desiigner geen auto-tune gebruikt. Zelfs binnen rapformatie Migos verschilt het per lid of hij auto-tune gebruikt. Dit leidt vaak tot discussies over wie als mumble rappers beschouwd kunnen worden en wat mumble rap precies is. Is het überhaupt een subgenre, of is het meer een hokje waar critici bepaalde hip-hopartiesten in kunnen duwen? Het kan de mumble rappers in ieder geval niks schelen. Zoals Lil Yachty het zelf zegt: “if I'm doing this my way and making all this money, why should I do it how everybody says it's supposed to be done?”


Thomas van ‘t Groenewout
BLCKBRD Soundbranding

Beluister & bekijk de Mumble Rap: