Speciale Spotify playlists voor ouderen met dementie

17-12-2018 (13:55) - Muziek

Amsta en MassiveMusic hebben gepersonaliseerde Spotify playlists samengesteld voor ouderen met dementie. Daar kunnen verzorgenden en familieleden muziek structureel, gericht en op maat inzetten. Met de nummers van vroeger wordt niet alleen het brein van de ouderen gestimuleerd, maar ervaren ze ook plezier en rust. 


Door de muziek komen er weer herinneringen naar boven. De nummers die in de lijst worden gezet zijn vooral afkomstig uit de tijd dat de bewoners tussen de 20 en 30 jaar oud waren. 'In die tijd gingen ze op stap, kregen ze misschien hun eerste kind, eerste echte relatie, eerste eigen huis; mooie en memorabele momenten waar muziek altijd zijn weg in vindt', vertelt Marijn Roozemond van MassiveMusic. 


Eerder dit jaar startten Amsta en MassiveMusic met een pilot in het Czaar Peterpunt te Amsterdam. Raoul van Wezel, teamcoach bij Amsta: 'Eerst zitten de ouderen stil, ineengedoken in hun eigen wereld, maar als we ze dan bijvoorbeeld muziek uit hun jeugd laten horen, dan zie je ze opleven, neuriën, samen op de tafel trommelen tot meezingen aan toe.'