Spotify Wrapped 2020: meest gestreamde muziek

Spotify Wrapped 2020: meest gestreamde muziek

01-12-2020 (08:57) - Muziek

2020 was ook op muziekgebied een dynamisch jaar, zo blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Spotify Wrapped. Snelle is de meest beluisterde artiest in Nederland. De top 5 wordt gecomplementeerd door Boef, Frenna, Lil’ Kleine en Josylvio. The Weeknd heeft met ‘Blinding Lights’ de meest beluisterde track in Nederland. ‘Smoorverliefd’ van Snelle is de meest beluisterde Nederlandse track, op de voet gevolgd door Pa Olvidarte van Emma Heesters en Rolf Sanchez.


Emma Heesters en andere vrouwelijke Nederlandse artiesten deden het heel goed in 2020. In de top 50 van meest gestreamde artiesten vinden we Davina Michelle, Tabitha en Maan, schouder aan schouder met internationale supersterren als Dua Lipa, Billie Eilish en Ariana Grande, Opvallende aanwezigen in deze top 50 meest beluisterde artiesten zijn volkszangers Tino Martin en de plotseling weer populaire André Hazes sr. Ook veteranen Marco Borsato, Eminem en Coldplay doen het bijzonder goed en vormen met Ed Sheeran en Justin Bieber een bonte verscheidenheid tussen Nederlandse en internationale hiphop-acts als Josylvio, Drake, Jonna Fraser en Dopebwoy.

Van eigen bodem

Spotify bestaat dit jaar tien jaar in Nederland. In dat jubileumjaar was van alle playlists Top Hits NL veruit de meest beluisterde in ons land. Op de tweede plaats vinden we ‘t Koffiehuis, een playlist die vooral tijdens de pandemische thuiswerkperiode veel werd beluisterd. Ook stevig in de top 5: de playlists Woordenschat en Beste van NL, wat eens te meer aantoont hoe populair muziek van Nederlandse bodem is.
‘Het is heel bijzonder dat we in Nederland zo veel naar muziek van verschillende genres uit eigen land luisteren. En er lijkt ook alleen nog maar meer goede muziek uit Nederland bij te gaan komen. Dit jaar viel extra op dat naast de aanhoudende populariteit van Nederlandstalige Hip-hop ook artiesten als Emma Heesters, Maan, Tino Martin en Davina Michelle bovenaan meedoen', zegt Wilbert Mutsaers, Head of Music Spotify Benelux
 

Meer thuis, meer podcasts

Maar we luisterden natuurlijk niet alleen veel muziek op Spotify. 2020 was het jaar van thuis blijven en daarom ook van podcasts luisteren. Alleen, of juist samen. Man, Man, Man, van Bas Louissen, Domien Verschuuren en Chris Bergström werd het meest geluisterd, gevolgd door de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Siewertsz van Reesema en 'EFFE RELATIVEREN de podcast' van Kaj Gorgels. Maar ook educatieve en actuele podcasts zoals NRC Vandaag, de Universiteit van Nederland en Daders vonden gretig aftrek.
 

Wereldwijd

Waar Snelle in Nederland de populairste artiest was, was dat wereldwijd de Puerto Ricaanse rapper Bad Bunny. Drake, in 2018 nog de populairste artiest, staat op plek twee en zanger J Balvin op drie.
Populairste vrouwelijke artiest is wederom Billie Eilish en haar album When We All Fall ASleep, Where Do We Go? staat voor de tweede rij op jaar in de top tien meest gestreamde albums. En net als in Nederland is The Weeknd’s ‘Blinding Lights’ ook wereldwijd de populairste track. De best beluisterde podcast ten slotte is The Joe Rogan Experience, gevolgd door TED Talks Daily en The Daily van The New York Times.
Bezoek de For the Record blog voor meer informatie. Al het beeldmateriaal vind je hier.
 
  1. Top 50 meest gestreamde artiesten van 2020 op Spotify in Nederland
1. Snelle
2. Boef
3. Frenna
4. Lil Kleine
5. Josylvio
6. Justin Bieber
7. The Weeknd
8. Drake
9. Kevin
10. Juice WRLD
11. Lijpe
12. Dua Lipa
13. Pop Smoke
14. Billie Eilish
15. Sevn Alias
16. Jonna Fraser
17. Ed Sheeran
18. Davina Michelle
19. Ariana Grande
20. Dopebwoy
21. Bizzey
22. Eminem
23. Suzan & Freek
24. Marco Borsato
25. Kygo
26. Post Malone
27. Tabitha
28. Maan
29. André Hazes
30. Khalid
31. Tino Martin
32. Travis Scott
33. Ronnie Flex
34. Bryan Mg
35. Broederliefde
36. Chivv
37. Henkie T
38. Emma Heesters
39. J Balvin
40. Ashafar
41. Harry Styles
42. Lewis Capaldi
43. Coldplay
44. Kriss Kross Amsterdam
45. Rolf Sanchez
46. Bilal Wahib
47. Ava Max
48. Martin Garrix
49. David Guetta
50. Racoon