Wat maakt een nummer catchy?

12-07-2020 (19:12) - Muziek

Er zijn van die nummers die tot vervelens toe in je hoofd blijven hangen. Dit fenomeen staat ook wel bekend als een oorworm. Maar wat maakt een nummer nu eigenlijk zo catchy?
 

De melodie is een belangrijke factor

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam deden onderzoek naar wat een lied catchy maakt. Een belangrijke factor is de melodie, zo blijkt uit dit artikel van NPO Focus. De melodie moet allereerst herhaling bevatten, zodat het nummer herkenbaar is en daardoor in je hoofd blijft hangen. Daarnaast moet het voorspelbaar zijn en bij voorkeur niet te gecompliceerd. In het artikel wordt Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee als voorbeeld genoemd, omdat er veel herhaling in de melodie zit. Dat het nummer niet alleen catchy is maar ook een grote hit werd, is deels te danken aan de opkomst van streaming, zo concludeerden wij vorig jaar al. Streaming heeft het muzieklandschap sterk veranderd, doordat hitlijsten nu voor een groot deel worden samengesteld door streams.
 
 

Een hoog tempo een voorwaarde

Volgens Kijkmagazine is een hoog tempo een voorwaarde voor een lied dat in je hoofd blijft hangen. Het magazine baseert zich op studies van de Universiteit van Londen. Dit wordt onderstreept door andere onderzoeken. Betway legde bijvoorbeeld de meest succesvolle nummers van het afgelopen decennium in verschillende landen langs de meetlat om te kijken wat een lied succesvol maakt. Er werd daarbij gekeken naar welke liedjes het langst bovenaan de hitlijsten van dat land stonden. De meest belangrijke hitlijst is in ons land is de Top 40, die sinds 2018 op Qmusic te horen is.
 
 
De meest succesvolle nummers werden in het onderzoek vervolgens aan de hand van verschillende factoren geanalyseerd, waaronder het tempo van een lied. Het tempo wordt gemeten in beats per minuut (BPM). De BPM verschilt sterk per genre, maar de gemiddelde BPM is voor pop het meest relevant omdat dit genre in veruit de landen de hitlijsten domineerde: tussen de 90 en 120. Als we naar het gemiddelde BPM van de internationale hitlijsten kijken, ligt het tempo over het algemeen in het hoge segment. Voor Nederland zou een nummer met 114 BPM de perfecte kandidaat zijn voor een hit.
 

Top 10 meest catchy liedjes

De eerder genoemde wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam stelden op basis van de resultaten een top tien met de meest catchy nummers samen, zoals beschreven in dit artikel van Het Parool. De onderzoekers stelden vast dat Wannabe van Spice Girls op dat gebied onovertroffen is. Dit is de volledige top tien:
1. Spice Girls, 'Wannabe'
2. Lou Bega, 'Mambo No. 5'
3. Survivor, 'Eye of the Tiger'
4. Lady Gaga, 'Just Dance'
5. ABBA, 'SOS'
6. Roy Orbison, 'Pretty Woman'
7. Michael Jackson, 'Beat It'
8. Whitney Houston, 'I Will Always Love You'
9. The Human League, 'Don't You Want Me'
10. Aerosmith, 'I Don't Want to Miss a Thing'
 


Wat wordt de zomerhit van 2020?

Nu we weten wat de ingrediënten van een catchy lied zijn, is de vraag of hiermee de zomerhit kan worden voorspeld. Op dit moment voert de DJ Fle Remix van Banana van Conkarah feat. Shaggy de hitlijsten aan. Alhoewel het nummer met 95 BPM niet echt een hoog tempo heeft, is de herkenbare melodie zeker aanwezig. De tijd zal leren of dat genoeg is voor de hit van deze zomer.