Duurzaamheid centraal bij Sign & Print Festival

20-12-2019 (10:56) - Powered by

De sign en print-industrie is een dynamische markt waarin continu nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden door nieuwe trends, uitdagingen en oplossingen. Het informeren over duurzaamheidstrends is een belangrijk onderdeel van Sign & Print Festival 2020. De organisatie speelt hierop in dankzij samenwerkingen met onder meer Dienstencentrum, CIRCONL en Beat the Bag. Laatstgenoemde geeft tijdens het festival visuele communicatie een tweede leven met een sociale werkplaats: een live pop-up atelier.
 
Bijna de helft van de Nederlanders beaamt het belang dat duurzame of maatschappelijk verantwoorde aspecten een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van producten en diensten. Houd jij rekening met een duurzame inzetbaarheid van je werknemers? En produceer jij duurzaam? Dienstencentrum heeft experts gevonden die de bezoeker hier inzicht in geeft. Ook stelt Sign & Print Festival timeslots beschikbaar voor CIRCONL, die de link van duurzaamheid legt naar de creatieve sector en gaat het een interessante samenwerking aan met Beat the Bag.
 

Beat the Bag – 100% duurzaam, 100% sociaal en 100% lokaal

 
Beat the Bag vermindert het gebruik van plastic tasjes en geeft promotiemateriaal een tweede leven. Door reclamedoeken van en voor bedrijven te upcyclen tot herbruikbare tassen wordt de circulaire economie in Nederland verder op weg geholpen. In sociale werkplaatsen wordt met veel liefde gewerkt aan deze duurzame en kwalitatief hoogwaardige tassen, waarmee Beat the Bag voorziet in sociale en lokale werkgelegenheid: 100% duurzaam, 100% sociaal en 100% lokaal.
 

Pop-up atelier tijdens festival

Visuele communicatie krijgt een tweede leven. In het atelier van Beat the Bag op Sign & Print Festival is te zien wat voor producten in de sociale werkplaats gemaakt worden van recyclede materialen. “Het is ons middel om mensen die het nodig hebben terug in de maatschappij te helpen en anderzijds het milieu te ontlasten door een alternatief te bieden voor plastic zakjes en het weggooien van reclamedoek. Wij streven ernaar om overal ter wereld gebruikte communicatie opnieuw waarde te geven en zo werkgelegenheid te creëren met onze Beat the Bag projecten”, aldus Barbara Dorleijn van Beat the Bag.
 
“We verwachten dat we vooral de print en sign-industrie kunnen overtuigen van het hergebruik van materialen die zij inzetten. Veel van deze materialen gaan daarna de verbrandingsoven in. Dus als we kunnen samenwerken met die groep bedrijven om ons het gebruikte materiaal aan te leveren voor onze producties, is dat al een flinke 'winst' vanuit het festival”, aldus Dorleijn. Naast een atelier wordt er vanuit Beat the Bag ook een kennissessie gegeven over de sociale insteek op het gebied van de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 

Waarom begint duurzaamheid bij de creatieve professional?

Naast Beat the Bag vervult CIRCONL ook een belangrijke rol in de line-up van het Festival. Zij geven antwoord op de vraag waarom duurzaamheid bij de creatieve professional begint. 80% van de impact van een product wordt namelijk bepaald in de zogeheten design-fase. Aan de hand van concrete cases uit de podiumbouw, standbouw en festivalwereld krijgen bezoekers inzicht in circulaire ontwerpstrategieën en bijbehorende businessmodellen. Bezoekers krijgen inzage aan welke knoppen zij kunnen draaien als creatieve professional, om zo business te creëren op basis van circulair design.
 
Sign & Print Festival vindt op 11 & 12 maart 2020 plaats in Evenementenhal Gorinchem. Bekijk de nieuwe website van Sign & Print Festival voor meer informatie over de beurs en over de smartbadge technologie: www.signprintexpo.nl.
 
 
Fotobijschrift: Vernieuwende samenwerkingen Sign & Print Festival weerlegt aandacht naar een circulaire economie. Fotobron: Elisabeth Lanz Fotografie.