Frans Bevers wint BNO Piet Zwart Prijs

11-06-2019 (11:48) - Prijzen

Ruimtelijk ontwerper Frans Bevers heeft de BNO Piet Zwart Prijs 2019 gewonnen. Hij ontvangt de award uit handen van juryvoorzitter Timo de Rijk tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards op woensdag 12 juni.


De prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. Frans Bevers leverde met zijn bureau OPERA een grote bijdrage aan tentoonstellingsontwerp, een vak dat nog nauwelijks was ontwikkeld toen hij begon. 


Wars van conventies en met nieuwe methodes en middelen prikkelde hij opdrachtgevers. Daarbij pionierde hij op het gebied van co-creatie, multidisciplinaire en interactieve aanpakken.


visie

De museumdichtheid in met name Nederland is enorm. Al die musea worden jaarlijks door miljoenen mensen bezocht, en dat aantal stijgt nog steeds. Hun aantrekkingskracht hangt direct samen met hoe objecten getoond en verhalen verteld worden. De visie en inbreng van ontwerpers zoals Bevers is daarbij vernieuwend, verrassend en cruciaal gebleken.


Hij tekende onder meer voor tentoonstellingen en presentaties in het Museum Volkenkunde te Leiden, het MoMA te New York, het Victoria & Albert Museum, het British Museum te Londen, en het Museum of World Culture, Göteborg.


docent

Zijn hele loopbaan is Bevers daarnaast al actief als docent, in binnen- als buitenland. Bij de Design Academy Eindhoven werd hij afgelopen jaar al verkozen tot beste docent, wat gepaard is gegaan met de uitreiking van de Jan Lucassenprijs. ?


Dit alles is voor de jury ook reden om hem de BNO Piet Zwart Prijs 2019 toe te kennen.