Genomineerden Steenbergen Stipendium 2017 bekend

25-07-2017 (16:29) - Prijzen

De jury van het Steenbergen Stipendium 2017, de prijs voor het beste fotografisch afstudeerwerk, heeft vijf projecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Op 11 oktober wordt de jury- en publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de juryprijs ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5000 euro. De werken zijn van 16 september tot en met 29 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum.


5 genomineerden

Eline Benjaminsen (1992, Norwegen), Where the money is made www.elinebenjaminsen.com
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
“If I say stock exchange, which image do you see?” vraagt Eline Benjaminsen herhaaldelijk de kijker. 
 
Tim Cullmann (1989, Duitsland), Tulip – All2gether Sommer Kombi
www.timcullmann.de
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Uitgangspunt van het werk van Tim Cullmann is een beeldonderzoek naar de particuliere tuin en het creatieve handwerk wat hier tot uiting komt. 

Niké Dolman (1991, Nederland), Welcoming, Recognizing, Also recognizing, Acknowledging, Also acknowledging, Emphasizing, Also emphasizing, Stressing, Recognizing, Emphasizing, Acknowledging, Agreeing,
Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Na het lezen van het 25 pagina’s tellende document van het klimaatakkoord van Parijs, bleef bij Niké Dolman voornamelijk de poëtische toon van de tekst bij. Deze toon staat voor haar gevoel haaks op de veronderstelling dat in dit akkoord concrete doelen en verplichtingen aan de betrokken landen worden gesteld. 
 
 
Felicity van Oort (1989, Nederland), Either not dead or does not exist, www.felicityvanoort.com
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
Op woensdag 12 september 2001 kreeg de moeder van Antonio Arturo Hernandez geen telefoontje vanuit New York. Deze jonge man belde normaal gesproken iedere woensdag met zijn moeder in Mexico. Waarschijnlijk werkte hij de dag ervoor in het World Trade Center en is hij als een van de vele illegalen omgekomen bij het in een storten van de torens. 
 
Kevin Osepa (1994, Curaçao), Mester blousé, 
www.kevinosepa.com
Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
Kevin Osepa werd geboren op een klein Antilliaans eiland, waar magie, bijgeloof en spiritualiteit onderdeel uitmaken van de cultuur. Bij aankomst in het nuchtere Nederland leken deze elementen tot de verleden tijd te behoren.
 

bekendmaking winnaar

Op 11 oktober wordt door de jury de winnaar bekend gemaakt. De winnaar ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van 5.000 euro. Eveneens wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie. Deze editie bestaat de jury uit Caroline von Courten (juryvoorzitter en promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Merel Bem (kunstcriticus & schrijver).
 
Net als bij de vorige edities, zal er ook dit jaar een publieksprijs zijn. Van 16 september tot en met 8 oktober kan het publiek op zaal stemmen op zijn of haar favoriete werk. De winnaar van de publieksprijs wordt tijdens de uitreiking op 11 oktober bekend gemaakt.


De Steenbergen Stichting

De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Exakta. In 1928 werd Johan Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet.

www.steenbergen-stichting.nl 
 
(foto: Felicity van Oort)