Genomineerden voor Kunstenaar van het jaar 2022 bekend

Genomineerden voor Kunstenaar van het jaar 2022 bekend

01-07-2021 (10:23) - Prijzen

In de negentiende editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar zijn ruim 650 Nederlandse beeldend kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten. Onder deze 90 genomineerde kunstenaars zijn 4 nieuwe namen: Carlijn Kingma, Chaim van Luit, Suzan Schuttelaar en Anne Wenzel. 5 Kunstenaars zijn terug van weg geweest: Philip Akkerman, Jasper Krabbé, Charlotte Schleiffert, Jennifer Tee en Helen Verhoeven.

Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing, die van 1 juli tot 15 september duurt, kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en zelf een kunstenaar voordragen. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing 40.000 à 50.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan via de website. Daar zijn ook afbeeldingen van werken en een toelichting van alle genomineerde kunstenaars zien.
 

De grootste kunstverkiezing

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 100 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservators.
 

Drie winnaars

De verkiezing leidt tot drie winnaars. Naast de Kunstenaar van het jaar 2022, worden het Talent van het jaar 2022 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2022 gekozen. Kunstenaar van het jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.
 
Foto: Lita Cabellut, Kunstenaar van het Jaar 2021