Gezocht: Filmleraar van het Jaar 2021

29-04-2021 (09:55) - Prijzen

De zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar 2021 is gestart. Een filmleraar is een meester, juf of docent die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien en hen bewust beeldverhalen leert maken. Er worden tijdens deze vierde editie voor het eerst regionale voorrondes gehouden.
 
Omdat in onze samenleving beeldcultuur overweldigend aanwezig is, is het belangrijk dat leerlingen vaardigehden ontwikkelen die nodig zijn om kritisch te kunnen omgaan met beeld. Een filmleraar helpt leerlingen filmbeelden te duiden en begrijpen. Filmleraren maken hun lessen via film aantrekkelijk, met de lessen leerlingen activeert, film als middel inzet om ook creativiteit in de lesinhoud te brengen. De filmleraar vind je terug in het primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs en in alle leergebieden: van talen tot mens en maatschappij. Leraren scoren punten die binnen de leerdoelen van de vijf vaardigheden vallen: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.
 

Regionale voorrondes

De voorrondes vinden plaats in de regio’s van de zes filmhubs: Noord (Groningen, Friesland, Drenthe), Noord-Holland, Oost (Gelderland, Overijssel), Midden (Utrecht, Flevoland) Zuid-Holland en Zuid (Brabant, Limburg, Zeeland). Uit iedere regio doet één afgevaardigde mee voor de landelijke titel. Voor de zomervakantie worden deze zes regionale winnaars bekendgemaakt. Tijdens het Nederlands Film Festival eind september vindt de bekendmaking van de drie finalisten plaats, zij gaan vervolgens campagne voeren. De grote winnaar wordt eind november bekendgemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam.
 

Inschrijving

Vanaf 28 april tot en met 15 juni 2020 kunnen leraren zich opgeven. Leraren die twijfelen, kunnen vanaf nu de sneltest doen. Filmeducatie heeft nog geen vaste plek in het onderwijs, daarom spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs van het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van Filmleraar van het Jaar zet hen in de spotlights.
 

Prijzenpakket

De winnende leraar is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, is premium spreker op filmnetwerkevents en mag met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. Alle zes (regionale) winnaars mogen een jaar lang gratis naar de film, met hun gouden Cineville-pas. De winnaar neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing.