Jaap van Zweden krijgt Concertgebouw Prijs 2020

17-10-2019 (10:46) - Prijzen

De Concertgebouw Prijs 2020 wordt toegekend aan dirigent Jaap van Zweden. De prijs wordt hem op 7 mei uitgereikt, aan de vooravond van het Mahler Festival 2020 waarin Jaap van Zweden een prominente rol speelt.
 
Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw, zegt over de toekenning van de Concertgebouw Prijs: ‘Jaap van Zweden is van jongs af aan innig met Het Concertgebouw verbonden. Als Amsterdams kind trad hij er al diverse malen op, hij won er in 1977 het Oskar Back Concours, was vanaf zijn negentiende concertmeester van het Concertgebouworkest en trad er later op als dirigent met verschillende orkesten. Als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij vele onvergetelijke uitvoeringen. De concertante Wagneropera’s staan veel muziekliefhebbers nog helder voor de geest. Inmiddels is Van Zweden internationaal een van de meest gevierde dirigenten van zijn generatie.’
 

Twee prijzen

Op 16 oktober werd Jaap van Zweden met het Hong Kong Philharmonic Orchestra tijdens de Gramophone Classical Music Awards 2019 uitgeroepen tot orkest van het jaar vanwege de uitmuntende opnames in het afgelopen jaar, waaronder Wagners volledige Ring-cyclus . Eerdere erkenning voor zijn kwaliteiten als dirigent kreeg hij met de toekenning van een Edison in 2012 voor de opname van Wagners Parsifal. In datzelfde jaar werd Jaap van Zweden door Musical America gehuldigd als Conductor of the Year.
 
De Concertgebouw Prijs, die voor de twaalfde keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019).
 
De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.