Persprijs Jacques van Veen 2019 uitgereikt

31-10-2019 (18:20) - Prijzen

Met de vierdelige serie ‘De Schuldenindustrie’ hebben Tim Staal, Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz van Investico en Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur de Persprijs Jacques van Veen 2019 gewonnen. De prijs, waaraan een bedrag van tienduizend euro is verbonden, is donderdagmiddag uitgereikt door burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum in het Instituut voor Beeld & Geluid.
 
De Persprijs Jacques van Veen voor journalisten in België en Nederland wordt eens in de drie jaar uitgereikt met als doel de kwaliteit van de journalistiek te bevorderen op het terrein van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder. De persprijs is een eerbetoon aan de journalist Jacques van Veen (1920-2007), die als verslaggever van Het Parool kritisch schreef over de gang van zaken in rechtszaal.
 
Volgens de jury, die onder leiding stond van Julia Mendlik, president van de rechtbank Midden-Nederland, scoort de vierdelige serie ‘De Schuldenindustrie’ op alle journalistieke criteria heel hoog en legt daarmee een minder bekende, maar in het leven van kwetsbare mensen diep ingrijpende, industrie rondom schulden bloot. ‘De impact van de berichtgeving is aanzienlijk geweest en dus maatschappelijk zeer relevant. Schulden en hoe daarmee om wordt gegaan, is een onderwerp dat mede door de originele wijze waarop Tim Staal en zijn collega’s hieraan ruchtbaarheid hebben gegeven, niemand meer onberoerd laat.’
 
De andere genomineerden waren Hetty Nietsch en Manon Blaas voor ‘Het fatale scooterongeluk’; Annet Huizing en illustrator Margot Westermann voor ‘De Zweetvoetenman’ en Marcel Haenen voor ‘Dienstreis naar Bangkok. Integriteitsschendingen binnen het Openbaar Ministerie’. De juryleden konden kiezen uit in totaal 23 inzendingen. Annet Huizing en illustrator Margot Westermann kregen in Hilversum een eervolle vermelding voor ‘De Zweetvoetenman’.