Verkiezing Beste Gebouw van het Jaar van start

22-01-2019 (11:13) - Prijzen

De veertiende editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar gaat vandaag van start. Architecten en hun opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw, opgeleverd in 2018, in te zenden. De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige vakjury met Jort Kelder als juryvoorzitter. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving.


'Ik verheug mij zeer op het komende jureringsavontuur in de vaderlandse architectuur. Hoewel een leek heb ik altijd interesse in de bouwkunst gehad. Niet alleen vanwege de mooie en goede gebouwen, vooral ook vanwege de slechte en lelijke creaties die nog generaties het oog bezoedelen', aldus Jort Kelder


toegankelijkheid

De jury kijkt vanaf dit jaar ook specifiek naar de toegankelijkheid van een gebouw.
BNA-directeur Fred Schoorl: 'Dit gaat dus verder dan rolstoelvriendelijkheid, een toegankelijk gebouw houdt nadrukkelijk ook rekening met behoeften van bijvoorbeeld minder mobiele senioren en slechtzienden', stelt hij. 'Kortom: toegankelijkheid draagt bij aan een inclusieve samenleving, hoogste tijd dus om het als criterium toe te voegen aan deze verkiezing.' De uitreiking vindt plaats op 17 mei 2019.