Vijf finalisten TEDxAmsterdam Awards bekend

23-11-2018 (12:58) - Awards

De vijf finalisten van de TEDxAmsterdam Awards 2018 zijn bekend. Uit deze vijf Ideas Worth Doing wordt de winnaar op donderdag 29 november door een vakjury gekozen. Dan staat de feestelijke prijsuitreiking op het programma van TEDxAmsterdam in Internationaal Theater Amsterdam aan het Leidseplein.
 

De lijst met vijf finalisten is tot stand gekomen uit een longlist van 34 genomineerden, die zijn gekozen uit bijna 200 inzendingen met ideeën in lijn met het thema van deze 10e editie van TEDxAmsterdam: ‘The Big X’. Hieronder vallen thema’s als duurzaamheid, milieu, gezondheidszorg, technologie, cultuur en de mensheid.
 
Dit jaar strijden de volgende finalisten om de eer:
 

MiniBrew

“Wij zijn er om de bierindustrie te democratiseren,” aldus Olivier van Oord, bedenker van MiniBrew. Wat als je jouw eigen bier thuis zou kunnen brouwen, de recepten wereldwijd zou kunnen delen en er voor betaald krijgt wanneer ze populair worden? MiniBrews robot maakt deze droom werkelijkheid voor bierliefhebbers. Het idee kan 90% van de keten in de bierindustrie uitschakelen en tegelijkertijd brouwers wereldwijde distributie toestaan met lokale productie. Geen flesjes, geen transport, minder afval en minder vervuiling. Proost!
 

RIF – Resilient Island Foundation

Melchior, Thomas, Stan, Trang en Sebastiaan zijn studenten uit Delft die een UN-TU Delft studieopdracht zijn aangegaan. Met hun project Maldives Matter bieden zij geïsoleerde gebieden onafhankelijkheid door circulariteit en duurzaamheid. De Malediven is een eilandengroep van 300 km2 die bijna compleet afhankelijk is van de import van eten en energie. Het Maldives Matter project maakt gebruik van state-of-art Nederlandse kassen, duurzame energie en afvalverwerking om dit voorgoed te beëindigen. Dit project maakt ook de weg vrij voor het creëren van een blauwdruk voor soortgelijke geografische gebieden om het voorbeeld van de Malediven te volgen en zelfvoorzienend te worden.
 

The Great Bubble Barrier

Elke minuut wordt zoveel plastic afval als in één volle vuilniswagen past in de zee gedumpt. Dat zijn 1.440 vrachtwagens per 24 uur en in totaal 8 miljard kilo plastic afval per jaar. De Bubble Barrier creëert een barrière van luchtbellen die voorkomt dat het plastic zijn weg vervolgt naar zee. Vissen en schepen kunnen ongehinderd de barrière passeren. Makers van het idee, Anne-Marieke, Saskia, Philip en Francis, hebben deze eerste hand als matrozen ervaren en besloten actie te ondernemen.
 

Terra Nova Minimaatschappij

Terra Nova is een bordspel met concrete situaties waarmee deelnemers verschillende maatschappelijke rollen kunnen ervaren. In teams leiden spelers hun ideale samenleving op een nieuw eiland en verkennen ze hun eigen rechten en misstanden. Na elke beslissing wordt het perspectief omgedraaid. Eerst moet je beslissen over de rechten van inkomende vluchtelingen. Vervolgens ga je verder als vluchteling waar je zojuist regels voor hebt gemaakt. De makers van het spel, Lisa, Litte en Sietske, willen dat de huidige generaties hun waarden en beleid bespreken en opnieuw evalueren op basis van live gesprekken met mensen in de maatschappij die ze gewoonlijk niet ontmoeten.
 

Physee Technologies – SmartSkin windows

"Door de kracht van de zon te benutten en gegevens van onze sensoren te verzamelen, transformeren we gebouwen in slimme, krachtige en duurzame ecosystemen, waardoor ze een SmartSkin krijgen”, vertelt Ferdinand Grapperhaus over zijn missie. 90% van onze tijd wordt binnen in gebouwen doorgebracht die 40% van onze energievraag verbruiken. Physee Technologies verandert de manier waarop binnen en buiten elkaar ontmoeten. Hun SmartSkin-vensters absorberen en herdistribueren zonne-energie en bepalen autonoom het klimaat van het gebouw. Het resultaat is een comfortabele en duurzame omgeving op maat, aangedreven door de zon.  
 

De jury

De genomineerden hebben tijdens een workshop in de Startup Village in het Amsterdamse Science Park een training gevolgd om hun ideeën op het podium van TEDxAmsterdam te pitchen. Hierin werden zij bijgestaan door pitch coaches en partners van TEDxAmsterdam. Op 29 november maakt de vakjury bekend wie de finalisten zijn. Deze jury bestaat uit Willemijn Verloop, oprichter van Social Impact Ventures NL, Jeroen Ouwehand, Managing Partner van Clifford Chance, Josu Devasia, Country Head van Tata Consultancy Services Nederland, en Hugo de Bruijne, Managing Director van service design bureau Aan Zee.