Winnaars NL Awards 2019 bekend

21-04-2020 (16:25) - Prijzen

Vandaag zijn de winnaars bekendgemaakt van de NL Awards, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Bij deze 18e editie zijn zes regionale omroepen in de prijzen gevallen: Omroep Brabant (twee keer), Omrop Fryslân, RTV Noord, Omroep Gelderland, Rijnmond en L1. De categorie-overstijgende Gouden NL Award gaat naar Omroep Gelderland voor ‘Verstrikt’, een podcastserie over zelfmoord. De prijzen werden deze keer niet persoonlijk uitgereikt tijdens het NL Media Event; het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers is afgelast vanwege de coronacrisis.
 
De Gouden NL Award zou worden uitgereikt door minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media). Hij geeft vanuit Den Haag aan dat hij er natuurlijk graag bij geweest zou zijn, maar dat het gezien de omstandigheden is vervallen. “Ik ben ervan onder de indruk hoe regionale omroepen in deze tijd hun belangrijke en drukke taak vervullen om mensen in hun regio te informeren en te verbinden”, aldus Slob. “En ik ben opnieuw verheugd over de kwaliteit van de regionale producties die dit jaar zijn beloond met een NL Award.”


De winnaars van de NL Awards 2019 

EIGEN NIEUWS: RTV Noord - Gasdossier: de NAM dreigt gaskraan dicht te draaien
JONG TALENT: Riël Linssen van L1
DOCUMENTAIRE: Omroep Brabant - Schapenheld
RADIOPROGRAMMA: Omroep Gelderland - Verstrikt
ONLINE PROJECT: Omrop Fryslân - Jennifer to the Max
TV-PROGRAMMA: Rijnmond – FC Rijnmond
CROSS-/TRANSMEDIAAL PROJECT: Omroep Brabant – Brabant Bevrijd
GOUDEN NL AWARD: Omroep Gelderland – Verstrikt
 

De jury

De jury voor de NL Awards 2019 bestond naast voorzitter Rein Tolsma uit Karlijn Houterman (winnaar Gouden NL Award 2018, redacteur RTL), Susanne de Kroon (eindredacteur Regiojournaal), Annewil Neervens (programmamanager innovatie AVROTROS), Botte Jellema (journalist, podcaster en presentator), Kirsten Jassies (contentstrateeg), Bert Huisjes (directeur-hoofdredacteur Omroep WNL), Joris Gerritsen (chef in/nieuws De Gelderlander) en Jessica Swinkels (directeur Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten). Vicky Serao is secretaris van de jury. Richel Bernsen is opnieuw coördinator NL Awards.