Winnaars prijs voor de jonge kunstkritiek bekend

14-12-2018 (18:30) - Prijzen

De hoofdwinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 zijn bekendgemaakt: Noortje de Leij won de hoofdprijs in de categorie Essay en de categorie Recensie is gewonnen door Jorne Vriens. De winnaars zijn op vrijdagavond 14 december jl. tijdens een feestelijke uitreiking bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam bekendgemaakt. 

|Noortje de Leij ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Bovendien wordt haar winnende essay gepubliceerd in De Groene Amsterdammer. 
Ook Jorne Vriens ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Zijn winnende recensie wordt in het eerstvolgende nummer van tijdschrift Tubelight gepubliceerd en hij ontvangt van Het Parool schijfopdrachten ter waarde 1.800 euro. 


De jury besloot de inzending van Maarten Buser te waarderen met een uitnodiging tot het schrijven van een tekst voor de Prix de Rome 2019, en Pia Louwerens krijgt een schrijfopdracht voor Metropolis M, waarvoor zij een volledig bekostigde internationale reis mag maken. Beide auteurs krijgen bovendien een schijfopdracht aangeboden van Het Parool ter waarde van 500 euro. Thomas van Huut ontvangt een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde en zijn winnende essay wordt op Knack.be gepubliceerd. Het essay van Sarah van Binsbergen zal vertaald worden voor publicatie op de internationale AICA website. 


Waar beide hoofdprijzen in de categorieën Essay en Recensie door Nederlandse auteurs werden gewonnen, gaat de hoofdprijs voor de Prijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken naar een Vlaming: Boris Van den Eynden won de hoofdprijs van deze nieuw in het leven geroepen prijs. Hij ontvangt een geldprijs van 3.000 euro. Met de prijs willen de initiatiefnemers van de prijs individuen of initiatieven signaleren en stimuleren die op innovatieve wijze een bijdrage leveren aan de Nederlandstalige reflectie op beeldende kunst.