Winnaars van de Nederlandse Portretprijs 2021

24-06-2021 (16:13) - Prijzen

De Nederlandse Portretprijs 2021 uitgereikt aan Sandra Thie en Herman Benschop. Sandra Thie won in de categorie 2D met haar zelfportret '2020': een weerspiegeling van de isolatie en eenzaamheid die de pandemie tekenden. Herman Benschop won in de categorie 3D met een momentopname van zijn kleinkind 'Felien met krullend haar'. Ook aankomend talent Ellen van Dijk werd bekroond met de 'Jong Talent Award' voor haar portret in glas-in-lood-techniek 'Nick'. Van 24 juni tot en met 26 september zijn alle 50 genomineerde portretten te zien tijdens de expositie 'Het Portret' in Slot Zeist.

Voor de derde editie van de tweejaarlijkse uitreiking is een recordaantal van 1.416 portrettekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken ingezonden door bekende kunstenaars en nieuw talent. Een deskundige jury onder leiding van kunsthistoricus Rudi Ekkart heeft de vijftig beste portretten geselecteerd en de winnaars gekozen. De jury prees onder meer de stijgende kwaliteit en de eigentijdse interpretaties van het klassieke portret.


Tweedimensionaal

'2020' van Sandra Thie uit Den Haag won De Nederlandse Portretprijs 2021 in de categorie 2D. "Een aangrijpend zelfportret waarin de eenzaamheid en stille paniek haar uitdrukking tekenen. Een krachtige weerspiegeling van de gevolgen van de pandemie met een maatschappelijk verband. Een zelfportret waar menig mens zich mee kan identificeren", aldus de jury. Wilma Stegeman uit Apeldoorn kreeg een eervolle vermelding met haar 35-ledige groepsportret 'Social Distance'.


Driedimensionaal

'Felien met krullend haar' van Herman Benschop uit Oss won De Nederlandse Portretprijs 2021 in de categorie 3D. "Een technisch zeer knappe prestatie. Het gedetailleerde marmeren kinderportret is uit één stuk vervaardigd, welgevormd en heeft een levendige compositie. Een klassiek beeld, doch geen imitatie van traditioneel beeldhouwwerk." Brigit Bussemaker uit Arendonk kreeg een eervolle vermelding voor haar zelfportret door haar experimentele keuze voor materiaal en techniek.


Jong Talent

In de categorie Jong Talent - kunstenaars tot 30 jaar - werd de 24-jarige Ellen van Dijk uit Breda voor haar glasschildering 'Nick' bekroond. Geïnspireerd door de oude meesters en gegrepen door het geborgen gevoel van het slapende beeld van haar vriend creëerde Van Dijk dit dynamische portret. De jury prees haar originaliteit en keuze voor de traditionele ambachtelijke techniek: "De donkere lood-contouren zijn ruimtelijk compositorisch opgenomen in het portret; een techniek die na de zestiende eeuw zelden meer te zien is in de portretkunst en in dit portret op moderne, eigentijdse wijze is uitgewerkt." De 25-jarige Bob Jonkers uit Amsterdam en de 27-jarige Anna Maria Vargiu uit Warffum kregen een eervolle vermelding.