De band tussen mens en technologie

16-11-2015 (09:24) - Publicaties

De nieuwe boekpublicatie ‘Red de Mens!’ gaat over de steeds inniger wordende band tussen mens en technologie.

Het boek is geschreven door Mieke Gerritzen, ontwerper en directeur MOTI, Museum of the Image in Breda; en Koert van Mensvoort, filosoof, kunstenaar en wetenschapper en oprichter van Next Nature Network.

zorgrobots
Smartphones, zorgrobots en zelfrijdende auto’s, ze komen eraan of ze bestaan al. Producten om ons heen worden slimmer en autonomer. De steeds inniger wordende band tussen mens en technologie is één van de grote verhalen van onze tijd.

Wat betekent dit voor onze autonomie en menselijkheid? En hoe kan de groeiende wereldbevolking - nu al meer dan 7 miljard - samenwerken om een leefbare wereld te creëren voor ons allemaal?

'Red de Mens' laat zien hoe we ongemerkt al een eind op weg zijn naar een ander type mens. Misschien moeten we niet alleen de panda, maar ook de mens redden.

100 uitspraken
Dit kleurrijk ontworpen boek bevat meer dan 100 uitspraken van hedendaagse en klassieke denkers. Kunstenaars, wetenschappers, filosofen, politici en ondernemers: van Einstein tot Coco Chanel, van Mark Zuckerberg tot Obama.

'Red de Mens' peilt het vrije creatieve denken van de mens in de huidige tijd en maakt op een kritische en toegankelijke wijze zichtbaar wat de aankomende veranderingen teweeg brengen.

Via de quotes worden de belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan van de mens behandeld; Raken we gevangen in onze systemen? Gaan de robots ons werk doen en verliezen wij onze baan? Wordt de aarde onleefbaar? Valt de mensheid uiteen?

Ten slotte onderzoeken we de utopie: een wereld waarin de mens gered is. Misschien komen onze dromen wel uit, en kunnen we vliegen als een vogel. Misschien reizen we naar verre planeten om het heelal te bevolken.
De publicatie is geproduceerd door Next Nature Network in Amsterdam en wordt uitgegeven door Bis Publishers.