De Kleine Heinen verschijnt op juiste moment

04-12-2016 (18:17) - Publicaties

Net verschenen: De Kleine Heinen! We hebben het over een woordenboek waarin de lezer een verklaring krijgt voor alle vage, onbegrijpelijke termen uit de wielersport. Schrijver/columnist Frank Heinen schept, ondersteund door de niet mis te verstane tekeningen van Kamagurka, duidelijkheid en helder zicht in het mistige moeras genaamd wielerjargon. 

Linkeballen, pokeren, koffiemolentjes. Termen die je op geen enkele manier kunt koppelen aan mannen of vrouwen die vooruit proberen te komen op een fiets. Het valt gewoon niet te rijmen in je hoofd. Cognitieve dissonantie maakt zich meester van je geest, die ongetwijfeld nog bijzonder gezond is. Vertwijfeld kijk je naar de tv, waarop fietsende mensen te zien zijn. De taal die hoort bij wat je op de beeldbuis ziet is er een die je moet leren. Het zal wellicht nooit je natuurlijke moedertaal worden, maar Frank Heinen doet een moedige poging om Nederlanders de wielertaal eigen te doen maken.

Frank Heinen kennen we van zijn rubriek in NOS Studio Voetbal, maar ook van zijn columns in onder andere HP/De Tijd, de Volkskrant, Hard Gras, Soigneur en Bahamontes. Met name de laatste titels verraden zijn voorliefde voor de sport, wielrennen in het bijzonder. 

Meer informatie over het boek, de auteur en de wondere taal, inclusief enkele andere lemma’s als voorbeeld, is te vinden op de website van wielertijdschrift De Muur

De Kleine Heinen
Ondertitel: Zakwoordenboek voor iedereen die wel eens koers kijkt
Auteur: Frank Heinen
208 pagina's
€14,95