'Einde discussie': een boek dat oproept tot een productieve dialoog

'Einde discussie': een boek dat oproept tot een productieve dialoog

25-10-2021 (11:18) - Publicaties

Iedere dag gaan we allerlei gesprekken met elkaar aan, maar stuiten we op een meningsverschil, dan verzandt zo’n gesprek al gauw in een vruchteloze discussie. Roland de Bruijn en Fons Trompenaars vinden dat er te veel kansen blijven liggen als we maar blijven discussiëren en niet écht de dialoog aangaan. Hun boek Einde discussie is een pleidooi voor de productieve dialoog waarin we elkaar echt horen en samen tot innovatieve oplossingen komen. Ze introduceren een beproefde methode waarmee we een einde kunnen maken aan de eeuwige discussie.

Mensen vinden het vaak erg lastig om het gesprek aan te gaan met iemand die een andere mening heeft. In plaats van onbevangen te luisteren, toetsen we wat de ander zegt of doet direct aan onze eigen normen en waarden. Wijkt iemand daarvan af, dan ontstaat er een spanning waar de meesten van ons maar moeilijk mee kunnen omgaan. Het resultaat is dat het gesprek vastloopt en dat ook het probleem waar we mee zitten, onopgelost blijft. De wil om dit veranderen is er, maar de methode ontbrak tot nu toe. Het boek 'Einde discussie' brengt hier verandering in.
 

De productieve dialoog

Om van de discussie een productieve dialoog te maken, ontwikkelden De Bruijn en Trompenaars, de Dialogue to Synergize (D2S). D2S leert je hoe je tijdens gesprekken de regie pakt, hoe je verschillende standpunten onderzoekt (ook die van jezelf) en hoe je tegenstellingen verenigt om zo tot een productievere samenwerking te komen. Met D2S neem je meer verantwoordelijkheid voor de woorden die je kiest en de impact die ze hebben. De tegengestelde mening van de ander is geen gevreesd obstakel meer maar juist een kans om tot een innovatieve oplossing te komen.