Het mooiste en lelijkste woord van 2012

26-11-2012 (08:24) - Publicaties

De stand opmaken, dat doen wij Nederlanders aan het einde van het jaar. Met (jaar)verslagen en talloze lijstjes. Van muziek top 100 tot sporter van het jaar. De lijst van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) bevat ruim 3.000 woorden. En uit die eindeloze woordenstroom, roept het INL alle taalgebruikers op hun mooiste en lelijkste woord te kiezen. 
 
Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) beschrijft het eigentijdse Nederlands en is een project van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Dit  digitale woordenboek wordt elke drie maanden geüpdatet met zo’n 1250 woorden. Een lijst van woorden die in 2012 zijn toegevoegd, staat nu online. 
 

Het INL nodigt iedereen uit  hun voorkeur voor of juist afkeur van een woord te delen. Tanneke Schoonheim, een van de lexicologen en redacteuren van het ANW: ‘Maar we willen niet alleen een lijstje publiceren van mooie en lelijke woorden, maar ook onderzoeken wat de motivatie is. Klinkt bijvoorbeeld aardspin gruwelijk? Of maakt de associatie het een lelijk woord?’