Sovereign Words laat oorspronkelijke bewoners aan het woord

03-12-2018 (11:50) - Publicaties

In het boek 'Sovereign Words: Indigenous Art' worden zestien schrijvers, kunstenaars en cultuurdragers aan het woord gelaten. Zij zijn elk een oorspronkelijke bewoner van een bepaald gebied en komen uit uit Noord-Europa, (Noorwegen, Zweden), Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Azië (Bangladesh, India, Samoa, Thailand). 


De specifieke gebruiken, kunst en cultuur van indigene gemeenschappen krijgen wereldwijd steeds meer aandacht. Om dit beter te begrijpen, formuleert 'Sovereign Words: Indigenous Art' verschillende uitgangspunten. Met behulp van case studies worden er definities en context gegeven.


Ook gaat het boek in op manieren om kunst van de oorspronkelijke bewoners gelaagder te beschouwen, bijvoorbeeld door manieren van tentoonstellen te beschrijven. Perspectieven uit de kunst, film, ethiek en geschiedenis, theorie en museologie worden hierbij gecombineerd.


wederzijds respect

In het boek wordt vervolgens gepleit voor kennisopbouw en intellectuele bondgenootschappen. Daarmee zou de kunst beter geduid kunnen worden, nu en in de toekomst. 'Ik ben er zeker van dat het boek bestaande samenwerkingen zal versterken', zegt Brook Andrew, kunstenaar en Artistic Director van de Biennale in Sydney, over het boek. 'Bovendien zal Sovereign Words leiden tot nieuwe, baanbrekende connecties waarbij wederzijds respect en kennisoverdracht meer de norm worden.'