5 voorbeelden waarbij design helpt om plastic probleem terug te dringen

21-08-2019 (12:22) - Sustainable

Dat we iets aan onze plasticverslaving moeten doen, is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe dan? Volgens Searious Business zouden ontwerpers weleens een essentiële rol kunnen spelen in het ‘plastic-afkickproces’. 
 
Wiilemijn Peeters, CEO van Searious Business legt uit: ‘Met creativiteit weten designers afval om te toveren tot een waardevol product of zijn ze in staat materiaal daadwerkelijk circulair te maken. Het is nu alleen nog een kwestie van het overtuigen van bestuurders van grote bedrijven.’ Peeters geeft vijf voorbeelden:
 

Healthy Seas socks

In de nylonsokken van Healthy Seas is opvallend materiaal verwerkt. De sokken zijn namelijk vervaardigd uit visnetten die rondzwerven op de bodem van de oceaan. 
 

DutchFiets

Deze Nederlandse fietsenmaker wilde een volledig recyclebare fiets te ontwerpen. Na de nodige research bleek één materiaal het meest geschikt: plastic. Het frame bestaat  volledig uit recyclebaar plastic.
 

Circular clockworks

Een hip horloge dat is gefabriceerd uit gerecyclede materialen. Dat zijn de Circular clockworks. Het omhulsel is gemaakt van ABS plastic; dit is een stevig en hard plastic dat veel wordt gebruikt in bijvoorbeeld telefoons en drinkbekers. Het bandje is gemaakt van leerafval uit de schoenenindustrie
 

Enkair

De vulling van een matras of kussen kan dankzij Enkair nu ook volledig bestaan uit gerecyclede materialen. Waar matrassen doorgaans met schuim worden gevuld, is het ook mogelijk om thermoplastisch polymeer te gebruiken. Dit materiaal kan versnipperd worden om vervolgens weer te gebruiken voor nieuwe Enkair matten
 

UnPlastic

Daarnaast zijn er ook al verschillende alternatieven voor verpakkingen als boterhamzakjes of het plasticomhulsel van een snoepje bedacht. Outlander Materials ontwikkelde bijvoorbeeld een door de natuur afbreekbare verpakking van het afval dat vrijkomt met het brouwen van bier. 
 
Searious Business is een sociale onderneming, die oplossingen biedt voor een circulaire benadering van plastic. Samen met wereldwijde bedrijven in de meubel-, consumentenelektronica- en verpakkingsindustrie wil Searious Business een verschil maken in de wereld van plastic.