Artistieke samenwerking Polestar leidt tot duurzame materiaalinnovatie

20-01-2022 (12:06) - Sustainable

In oktober 2021 presenteerden Polestar en awareness artist Thijs Biersteker de interactieve installatie 'We Harvest Wind'. De samenwerking, geïnspireerd op het LCA-rapport van Polestar en met focus op het onder de aandacht brengen van het belang van hernieuwbare energie, resulteerde in meer dan alleen innovatieve kunst. Tijdens de creatie van het project werd een nieuwe, volledig biologisch afbreekbare lijm op basis van maïs ontwikkeld, die het potentieel heeft om te worden toegepast in ??toekomstige modellen van Polestar.

De kunstinstallatie 'We Harvest Wind' heeft een diameter van drie meter en is uitgevoerd met bladen die rond een centrale spiraal draaien. De kunstinstallatie stelt mensen in staat om de wind te beheersen met behulp van grote ventilatoren. Als de wind in aanraking komt met de sculptuur, wekt het energie op waardoor de installatie tot leven komt. Met deze interactieve installatie wil Polestar consumenten voorlichten over het belang van hernieuwbare energie. Tijdens de creatie van de installatie werkten de Woven Studio van Biersteker en het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde R&D-team van Polestar nauw samen aan onderzoek en ontwikkeling.
 

Materialen

Bij het selecteren van een geschikt materiaal voor de bladen onderzocht het team in eerste instantie de toepassing van Bcomp powerRibs in combinatie met materiaal op basis van natuurlijke vezels en polypropyleen (NFPP) - hetzelfde composietmateriaal op vlasbasis dat veelvuldig wordt toegepast in Polestar Precept concept car. De meeste producten die bestaan uit natuurlijke vezels bevatten polypropyleenhars op basis van fossiele brandstoffen, en dit was iets wat de kunstenaar samen met het R&D-team van Polestar wilde veranderen. Het team heeft dan ook onderzoek gedaan naar een reeks duurzamere, biologisch afbreekbare harsen.
 

Duurzame kunst

"Als je kunst maakt die gaat over de impact op het milieu dan moet het kunstwerk zelf natuurlijk ook zo duurzaam mogelijk zijn", zegt Thijs Biersteker, kunstenaar en oprichter van Woven Studio. "Met de samenwerking tussen Woven Studio en Polestar konden we onze krachten bundelen om nieuwe combinaties van materialen te verkennen met behulp van biologische polymeren in plaats van traditionele materialen op basis van fossiele brandstoffen. Deze samenwerking heeft verschillende initiatieven binnen het team van Polestar op gang gebracht en heeft ook geholpen tijdens enkele lopende studies naar de toepassing van Bcomp. Nu hopen we voor onze toekomstige Polestar-modellen een volledig biologische oplossing te kunnen implementeren, met powerRibs en bio- polypropyleen", zegt Ross Kelk, Chief Engineer of Interiors bij Polestar UK R&D.

Biersteker vervolgt: "De bladen van de sculptuur zijn van 3D-geprint en gerecycled PET-plastic. De buitenste vleugels zijn gemaakt van een op vlas gebaseerde structuur en een nieuwe milieuvriendelijke en op maïs gebaseerde hars – een combinatie van materialen die tijdens het project van Woven Studio en Polestar tot stand is gekomen. We hebben een composiet ontwikkeld tussen het vlas en polymelkzuur (PLA) dat in feite een biologisch afbreekbaar biopolymeer is, gemaakt van maïs. De combinatie van deze twee materialen gaf het kunstwerk een heel organisch karakter."