Coalitie 2.0 Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair plasticgebruik

Coalitie 2.0 Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair plasticgebruik

07-12-2021 (15:50) - Sustainable

Op vrijdag 3 december heeft de kick-off bijeenkomst plaatsgevonden van de 'Coalitie Food2Food 2.0'. Deze samenwerking omvat meer dan 30 ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen. Efficiënte sortering is belangrijk voor transitie naar een circulaire plasticketen.

Recyclen van eenmalige voedselverpakkingen is een urgent maatschappelijk probleem. Deze verpakkingen vertegenwoordigen ongeveer 40% van het plasticvolume in Nederland en worden nagenoeg volledig geproduceerd uit fossiele grondstoffen (olie). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hanteert strenge eisen voor verpakkingen van voedingsmiddelen. Inzet van gerecycled plastic voor productie van plastic voedselverpakkingen vereist goedkeuring vanuit EFSA. Daarvoor moet gerecycled plastic voldoen aan kwaliteitsnormen. Hoogwaardige sortering is een belangrijke voorwaarde om te voldoen aan EFSA eisen.

Het project is een van 5 landelijke 'Moonshot' doorbraakprojecten die jaarlijks worden ondersteund door het Versnellingshuis. Het Versnellingshuis is een samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland en het Groene Brein. Het project wordt geleid door een onafhankelijke projectleider te weten Prof. dr. ir. Roland ten Klooster.


Deelnemende partijen

Partijen die onderdeel zijn van de Coalitie zijn Avery Dennison, Bordex Packaging, Bliston Packaging, Bond Seafood, Cumapol/Cure, Dijkstra Plastics, FiliGrade Sustainable Watermarks, FrieslandCampina, Guillin, Haval, Hordijk Verpakkingen, Indorama/Wellman Recycling, Jumbo, Klöckner Pentaplast, Kornelis Caps and Closures, Meulendijks Packaging, Multivac, NNZ, Oerlemans Packaging Group, Paardekooper, Plato Product Consultants / University of Twente, Signature Foods, SPAR, Terbeke, TNO-Brightlands Material Center, Unilever, Veolia, Verstappen Advanced Packaging, en Wageningen University & Research.