De Noordzee schoner: een kwart minder strandafval

De Noordzee schoner: een kwart minder strandafval

18-02-2021 (13:01) - Sustainable

De hoeveelheid afval op het strand daat significant. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Sinds 2001 voert de milieuorganisatie in opdracht van Rijkswaterstaat strandafvalmonitoringen uit langs de Nederlandse Noordzeekust.
 
Met een analyse van twintig jaar strandafvalonderzoek is een significant dalende trend vastgesteld: de stranden worden schoner, wat natuurlijk ontzettend goed nieuws is. Op het strand ligt nu 27% minder afval dan tien jaar geleden. Ballonnen en visserijgerelateerd afval zijn in het bijzonder gedaald.
 
Oorzaken
Stichting De Noordzee voerde een kwalitatieve analyse uit van de verschillende oorzaken van de daling. Drie belangrijke factoren dragen volgens de stichting bij aan de trendbreuk; namelijk steeds meer mensen zijn zich bewust van de vervuiling van de zee. Ook is er lokaal, nationaal en internationaal beleid ingevoerd dat goed werkt, zoals gemeentes die ballonoplatingen verbieden, een nationaal verbod op gratis plastic tasjes en internationale wetgeving voor het lozen van afval op zee. Ten derde zetten burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich steeds meer in voor een schone zee, en duurzaamheid überhaupt.