Decathlon zet in op groen met energiecollectief en Trees for All

10-06-2021 (11:52) - Sustainable

Al jaren wordt er grondig geïnvesteerd en onderzoek gedaan door Decathlon naar nieuwe technieken om de bestaande bedrijfsprocessen verder te verduurzamen. Om ook daarbuiten impact te kunnen maken en medewerkers aan de groene energie te krijgen, is het van oorsprong Franse bedrijf een partnership aangegaan met het oer-Nederlandse energiecollectief om | nieuwe energie.

Een duurzamere wereld vereist een sterke visie en krachtig handelen om onze bestaande denkwijze en productieprocessen te veranderen. Centraal voor Decathlon staat dat de sportproducten die worden ontwikkeld een zo laag mogelijke impact op het milieu hebben. Van productie van grondstoffen tot aan levering van producten bij de klant. Het doel is om in 2026 de gemiddelde uitstoot per product met 40% te laten dalen. Daarvoor wordt onder andere de energielevering verduurzaamd, worden duurzamere grondstoffen gebruikt en worden nieuwe producten vanaf 2021 ontworpen volgens het eco-design principe. Maar de duurzame filosofie reikt wat betreft Decathlon verder dan de grenzen van haar eigen merk. Om ook daarbuiten bij te dragen aan een betere wereld, worden medewerkers voortaan gestimuleerd om thuis te kiezen voor een nieuwe vorm van energie: om | nieuwe energie, die 100% duurzaam, lokaal en coöperatief is. Daarmee maken zij hun energierekening in één klap CO2 neutraal, worden ze mede-eigenaar van het collectief en bouwen ze mee aan de energietransitie. Daarbovenop laten om | nieuwe energie en Decathlon voor iedere medewerker die overstapt vier bomen planten via Trees for All.


Energie vanuit de burger, niet vanuit de commercie

Het om | nieuwe energie collectief zet de energiewereld op zijn kop, doordat een totaal ander beleid wordt gehanteerd. De winst gaat namelijk niet naar aandeelhouders of grootverdienende directeuren, maar naar tariefverlaging voor de consument en nieuwe lokale, duurzame projecten. De groene energie wordt opgewekt bij de consumenten in hun eigen buurt. Bijvoorbeeld via zonnecentrales op schooldaken. En het zijn de klanten die aan het roer staan: zij bepalen waar, voor wie en hoe er duurzame energie wordt opgewekt. Dit zodat Nederland hierdoor sneller kan verduurzamen, zonder dat om | nieuwe energie de consument daarvoor op kosten jaagt. Doordat beslissingen samen worden genomen, profiteert iedereen en wordt er draagvlak gecreëerd onder inwoners om duurzame projecten te ontwikkelen.