Duurzaam interieurplatform The Substitute gelanceerd

Duurzaam interieurplatform The Substitute gelanceerd

23-03-2021 (14:31) - Sustainable

In Europa wordt een kwart van al het meubilair ter wereld gemaakt, wat goed is voor een markt van €84 biljoen. Maar er wordt ook jaarlijks 11 miljard kilo aan meubilair weggegooid in Europa, waarvan slechts 10% wordt gerecycled. Daarom is er nu The Substitute: hét platform voor het duurzame alternatief in interieur en verbouw. Hier vind je duurzame merken, makers & professionals, zoals (interieur)architecten, ontwerpers en stylisten.
 
The Substitute is de eerste Nederlandse community die al deze merken en makers verenigt op het platform voor het duurzame alternatief in interieur en verbouw.
 
Marieke Kamphuis, mede-oprichter van The Substitute: “Nederland is voorloper op het gebied van de circulaire economie en een uitstekend pilotland om de duurzaamheidstransitie te versnellen in deze markt, net zoals we dat in de bouwsector al doen. We hebben een goed start-up klimaat, hoge innovatie en ontwerpkwaliteit zowel technisch als in design. Duurzame energie is gesubsidieerd en geaccepteerd, en we hebben we een hoge duurzaamheidsbereidheid. We betalen er zelfs graag iets meer voor. Maar anders dan in de fashionindustrie hebben we bij interieurproducten vaak te maken met samengestelde materialen. Een bank bestaat bijvoorbeeld uit hout, staal, schuim en stof. Het uitpluizen van de grondstoffen, de productie én de arbeidsomstandigheden van één product is dus al een enorme uitdaging. Laat staan de recycling ervan. Gelukkig is er wel meer aandacht voor afval, Teun van de Keuken maakt er een prachtig programma over, maar we hebben nog best een weg te gaan.”
 
Duurzame Woonbeurs
Oprichters Machteld Rijnten en Marieke Kamphuis die in oktober 2019 de eerste Duurzame Woonbeurs van Nederland organiseerden zijn volop aan de slag gegaan met hun digitale platform toen the pandemie uitbrak. Naast duurzame merken zijn er 9 bloggers verbonden aan het platform die schrijven over uiteenlopende onderwerpen en wordt er veel kennis en inspiratie gedeeld met lezers.
 
Foto: Esther Derkx