Eerste duurzaam geteelde HAK bieten en boerenkool binnenkort geoogst

Eerste duurzaam geteelde HAK bieten en boerenkool binnenkort geoogst

08-10-2020 (11:38) - Sustainable

Groentefabrikant HAK ligt op schema om alle in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten in 2021 On the way to PlanetProof gecertificeerd te hebben. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. De HAK rode kool en HAK spinazie hebben inmiddels al het duurzaamheidscertificaat On the way to PlanetProof.
 
HAK compenseert de boeren voor de extra kosten die het telen van de duurzaam gecertificeerde groenten. Voor On the way to PlanetProof rode bieten en boerenkool betaalt HAK respectievelijk 7 procent en 14 procent meer. Naast deze beloning richt de samenwerking met de gecontracteerde telers zich ook meer en meer op de uitdaging hoe zij de gewassen op natuurlijke wijze nog weerbaarder kunnen krijgen tegen ongedierte, droogte en overtollige neerslag. Dat zijn uitdagingen die vooral spelen bij duurzame teelt, waarbij niet meer als vanzelfsprekend kunstmatige middelen ingezet mogen worden.
 
Teler Pieter Verschure uit Aarle Rixtel vertelt over het duurzaam telen: ‘Los van de meerkosten, was voor ons de overgang naar het On the way to PlanetProof schema voor rode biet en boerenkool inmiddels geen grote hobbel meer. Zo zijn we al jaren bezig om uit te vinden hoe we de bodem het beste van natuurlijke mest kunnen voorzien. Tuincompost betrekken we uit de nabije omgeving en sinds dit jaar krijgen we van Staatsbosbeheer gras uit hun verschralinggebieden. Ook nemen we bladmonsters in plaats van bodemmonsters waardoor we een beter beeld krijgen wat de bladgroenten aan voedingsstoffen nodig hebben. Alles is gericht op de vitaliteit van ons gewas.’
 
De On the way to PlanetProof gecertificeerde boerenkool in glazen HAK pot staat al in de winkel. De eerste On the way to PlanetProof rode  bieten zijn beschikbaar vanaf half november.
 
Foto: Teler Pieter Verschure