Eerste stap naar duurzaamheid bij de Dakar Rally

Eerste stap naar duurzaamheid bij de Dakar Rally

15-01-2021 (16:59) - Sustainable

Water in de woestijn een Fata Morgana? Niet voor het Nederlandse Team Coronel. In samenwerking met de water-tech start-up Aquablu zijn zij dit jaar het eerste Dakar Team dat zonder flessenwater in de woestijn weet te overleven. De eerste stap naar duurzaamheid bij de Dakar Rally is een feit want Aquablu, bekend van het Amsterdams Grachtenwater, heeft de Dakar vrachtwagen voorzien van de nieuwste innovatie op het gebied van waterzuivering.
 
Hoewel elk van de trucks water tot zijn beschikking heeft, was het tot op heden niet mogelijk om het water uit de tank te drinken omdat de watertanks op de trucks dagenlang in de brandende zon staan. De intense hitte en slechte kwaliteit van het bronwater geven ruim baan aan virussen en bacteriën. Een gevaarlijke cocktail, niet geschikt voor consumptie; enkel flessenwater bood een veilige uitkomst. Oprichter (Aquablu) Marnix Stokvis “Een Dakar team bestaat al snel uit 12 personen, die in de brandende zon minimaal 3-4 liter water per persoon moeten drinken. De berg plastic afval wordt al gauw net zo uitdagend als de race zelf. Er komt veel kijken bij zo’n operatie. Water, zeker op die locatie, is van cruciaal belang. Er mocht niks mis gaan. In de voorbereiding hebben wij speciale hitte containers gebruikt om de extreme omstandigheden van het woestijnklimaat na te bootsen. Nu het Nederlandse team met succes de eindstreep heeft gehaald, kunnen we met trots terugkijken naar een succesvolle samenwerking.”
 
Aquablu heeft als eerste waterbedrijf gepresenteerd de meeste extreme rally met succes te voorzien van gezuiverd drinkwater. Kortom, 12 mensen, 4800 km, 3 weken, 12 stages, 100km zandduinen door heel Saudi Arabië zonder plastic.